Index Vakbarát Hírportál

Rekordmeleggel érkezett a tél Kanadába

2021. december 3., péntek 17:59 | aznap frissítve

Rekordmeleggel, 22,5 fokkal köszöntött be a tél a Kanada nyugati részén fekvő Brit Columbia tartományba. A rekordhőmérsékletet az Okanagan régióban található, 33 ezer lakosú Pentictonban mérték. A város 250 kilométerre északkeletre fekszik Vancouvertől, amelynek környékén június végén 49,6 fokos rekordhőséget mértek – írja az MTI.

A decemberi 22,5 fokos meleg abszolút rekordnak számít helyi és országos szinten is, ezen a napon a korábbi legmagasabb hőmérséklet 11,2 fok volt Pentictonban, ahol a sokévi átlaghőmérséklet mindössze 3,4 százalék ilyenkor.

A Pentinctonban mért érték megegyezik a legmagasabb kanadai decemberi hőmérséklettel is, amelyet 1982. december 3-án rögzítettek az ontariói Hamiltonban, de Brit Columbia számos más városában és településén is helyi hőmérsékleti rekordok dőltek meg.

Szokatlanul meleg a tél ezekben a napokban az Egyesült Államok északnyugati részén is, ahol decemberi hőmérsékleti rekordok dőltek vagy ismétlődtek meg olyan államok több pontján is, mint Washington, Montana, Wyoming vagy Észak-Dakota. A hőmérséklet helyenként 20 fokkal is meghaladja az ilyenkor szokásost.

Rovatok