Index Vakbarát Hírportál

Nyolcvan évet is kaphat Epstein kerítője, Ghislaine Maxwell

2021. december 3., péntek 09:21

Ghislaine Maxwell, a brit társasági élet üdvöskéje fiatal lányokat hálózott be, akiket tálcán kínált fel az elítélt pedofil Jeffrey Epsteinnek. Az amerikai ügyészek súlyos vádakat sorakoztattak fel a nő ellen.

Bírósági tárgyalása november utolsó hétfőjén kezdődött. A vádlott, a milliomoscsemete Ghislaine Maxwell – ugyanúgy, mint előzetes kihallgatása során – tagadta bűnösségét, védője pedig azt állítja, hogy Epstein börtönben bekövetkezett halála után 2019-ben őt nevezték meg bűnbakként a szexuális ragadozó bűneiért.

Az ügyészek ezzel szemben azzal érvelnek, hogy Epstein és Maxwell bűntársak voltak a szexuális visszaélésekben. Ghislaine Maxwell tavalyi letartóztatása óta egy amerikai börtönben van, ha beigazolódik a bűnössége, akár 80 év börtönbüntetést is kaphat.

Az ügyészek szerint az amerikai és francia állampolgársággal is rendelkező nő kiskorú lányokat toborzott és szolgált fel régi partnere, Epstein számára.

Kiszolgáltatott fiatal lányokat zsákmányolt ki, manipulálta őket, és lehetővé tette, hogy szexuális visszaélés tárgyai legyenek

– mondta Lara Pomerantz helyettes kerületi ügyész bírósági nyitóbeszédében.

Epsteint egy manhattani börtön elkülönített zárkájában találták holtan 2019. augusztus 10-én, miközben egy szövetségi perben szexkereskedelemmel kapcsolatos vádak miatt várt a tárgyalásra. Halálát öngyilkosságnak nyilvánították.

Az ügyészek szerint Ghislaine Maxwell „nélkülözhetetlen” volt Epstein visszaéléseihez, míg a védelem szerint csak azért került bíróság elé, mert magát Epsteint már nem tudják bíróság elé citálni. „Ghislaine Maxwell ellen olyan dolgokért emeltek vádat, amiket Jeffrey Epstein követett el, ő azonban nem Jeffrey Epstein” – idézte a BBC ügyvédjét, Bobbi Sternheimet.

Epstein jobbkeze

Ghislaine Maxwell mind a nyolc, szexkereskedelemmel és más bűncselekményekkel kapcsolatos vádpontban ártatlannak vallotta magát. A súlyos bűncselekmények az 1994 és 2004 közötti időszakban történtek.

Az ügyészek szerint a nőnek – Epstein „jobbkezeként” – nem kis szerepe volt abban, hogy a kiszolgáltatott, 14 évesnél is fiatalabb lányok luxuslakhelyükön a férfi martalékává váljanak. A vád szerint ő volt „a ház asszonya”, aki „egyengette a szexuális visszaéléseket”. Maxwell ügyvédei azzal érvelnek, hogy a vádlók emlékezete csalhat az idő múlásával, amit csak fokoztak „a külső információk, a folyamatos médiakampány és egyéb hatások”.

A tárgyaláson szemüveget viselő Ghislaine Maxwell halvány színű pulóverében, két ügyvédje mellett hallgatta a nyitóbeszédet, és időnként jegyzetelt. Lara Pomerantz ügyész olyan képet festett róla, mint aki kulcsszerepet játszott Jeffrey Epstein fiatal lányokkal szembeni „visszaéléses piramisjátékában” azáltal, hogy a tiszteletreméltóság látszata alatt szinte normalizálta a szexuális zaklatást.

A tárgyalás során négy áldozat tesz vallomást.

Egyelőre „állítólagos áldozatoknak” nevezik őket, mert az amerikai törvények szerint a bűnösség csak a bizonyítás után mondható ki. Az ügyészség azt tervezi, hogy Jeffrey Epstein néhány munkatársát is tanúvallomásra szólítja fel, emellett bizonyítékokat mutat be magángépének repülési naplóiból és a lányoknak küldött ajándékok Fedex-azonosítóiból.

Epstein néhány másik áldozata – akiknek nincs közük ehhez a perhez – szintén meghallgatta a nyitóbeszédeket. Azért jöttek el, hogy szolidaritást vállaljanak áldozattársaikkal. Egyelőre nem tudni, hogy Ghislaine Maxwell tanúskodni fog-e.

Sarah Ransome, Epstein egyik áldozata a BBC Panorama című műsorában korábban elmondta, hogy Maxwell szigorú ellenőrzés alatt tartotta a lányokat. „Úgy viselkedett, mint egy madám. Ő volt a szexkereskedelmi művelet mindenese.”

Az ügy kulcsfontosságú pillanatai

A tehetős Jeffrey Epsteint 2019. július 6-án tartóztatták le New Jersey-ben, miután egy magánrepülővel visszatért Franciaországból. Azzal vádolták, hogy kiskorú lányok „kiterjedt szexhálózatát” futtatta. Harminchat nappal a letartóztatása után lett öngyilkos.

Barátnőjét, a brit társasági hölgyet, Ghislaine Maxwellt csaknem egy évvel később, 2020. július 3-án vették őrizetbe New Hampshire-ben, és azzal vádolták, hogy az áldozatokat Epstein ágyába bújtatta. A vád szerint 14 éves lányok bizalmába férkőzött, és arra csábította őket, hogy szexuális kapcsolatot létesítsenek Epsteinnel. Az ügyészek szerint a visszaélések a világ különböző pontjain történtek, köztük Maxwell londoni otthonában zajlottak. Óvadéki kérelmét – szökés veszélye miatt – elutasították.

Ghislaine Maxwell ellen két új amerikai szövetségi vádat emeltek 2021. március 29-én szexkereskedelemmel való összeesküvés és kiskorúakkal való szexuális kereskedelem miatt. Az ügyészek szerint egy negyedik áldozatot is azonosítottak, akit állítólag 2001-ben, 14 éves korában molesztálták.

A nő először 2021. április 23-án jelent meg a bíróság előtt, és ártatlannak vallotta magát.

Pere 2021. november 29-én kezdődött New Yorkban, ahol letartóztatása óta börtönben van. November elején a több mint hatszáz New York-i esküdtjelöltből 12-re szűkítették a végső listát. Ők hirdetik ki Ghislaine Maxwell bűnösségét vagy ártatlanságát.

A médiamogul legkisebb csemetéje

Ghislaine Maxwell 1961 karácsonyán született Párizs mellett. Egy vidéki kúriában nőtt fel, az Oxfordi Egyetemre járt, és több nyelven beszél. Ő a néhai médiamogul, Robert Maxwell legfiatalabb gyermeke. Szorosan kötődött édesapjához, aki róla nevezte el luxusjachtját, a Lady Ghislaine-t.

Nem sokkal apja 1991-ben bekövetkezett halála után Ghislaine Maxwell az Egyesült Királyságból Amerikába költözött, ahol ingatlanügynökként dolgozott. Ekkoriban ismerkedett meg Jeffrey Epsteinnel.

A nő 2016-ban eladta manhattani városi házát, és egészen addig nem mutatkozott a nyilvánosság előtt, amíg tavaly júliusban le nem tartóztatták New Hampshire államban lévő félreeső kúriájában.

(Borítókép:  Ghislaine Maxwell 2015. január 4-én. Fotó: Andrew Savulich / NY Daily News Archive / Getty Images)

Rovatok