Index Vakbarát Hírportál

Pegasusszal hallgatták le az amerikai külügy munkatársait

2021. december 3., péntek 21:18

A Magyarországon is botrány tárgyává vált Pegasus kémszoftverrel törték fel az amerikai külügyminisztérium legalább kilenc munkatárságnak az iPhonejait –  jelentette a Reuters hírügynökség. 

A megtámadott külügyesek mind Ugandában, vagy az afrikai országgal kapcsolatban dolgoztak, így nem világos, ki rendelte meg a kibertámadást. 

A szoftver gyártója, az izraeli NSO Group első körben cáfolta, hogy tudomása lenne a kémprogram használatáról az amerikai érintettek ellen, és fogadkozott, hogy belső vizsgálatot indít, amelynek részleteit megosztja az illetékes kormányzati szereplőkkel.

A cég állítja: termékeit a biztonsági fenyegetések ellenőrzésére, kiszűrésére adja el, távol áll tőle az állami megfigyelés támogatása. Mindenesetre Washington feketelistázta az izraeli kémcéget. 

Magyar vonatkozás

Júliusban a Direkt36 portál írta meg, hogy egy nemzetközi oknyomozó csapattal közösen kiderítették, hogy szerte a világban, így Magyarországon is évek óta használják az izraeli NSO vállalat kémprogramját, a Pegasust. Itthon a többi között a

A kormány minősített adatokra hivatkozva szinte semmilyen információt nem adott ki a megfigyelésről, és a kormánytagok rendre elzárkóznak attól, hogy nyilatkozzanak a botrányról.

Mint az Indexen megírtuk, Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke egy lapinterjúban azt mondta:

le lehet zárni a vizsgálatokat a Pegasus-ügyben, már csak az Amnesty Internationalre várnak, amely azonban nem működik velük együtt, nem adták át azt a telefonszámlistát, amelyben felsorolták azokat, akiket lehallgathattak a Pegasus izraeli kémszoftverrel.

Az Amnesty International Magyarország szerint ilyen listát nem adhatnak, mert nincs is náluk. Korábban az Amnesty International technológiai részlege, a berlini Security Lab vizsgálta meg a lehallgatott telefonokat, és ők azonosították a Pegasus nyomait. 

Péterfalvi Attila azt is közölte, hogy az ügyről gyakorlatilag kétféle jelentést készítenek, és a nyilvános, rövidebb változatban nem sok konkrétum lesz. Erre azért van szükség, mert a Pegasus-ügy részleteinek jelentős része minősített adat, ezek pedig nem hozhatók nyilvánosságra még a hatóság jelentésében sem.

A megállapítások jelentős része, ami konkrétum, az minősített adat, de mivel nem szeretnénk egy olyan jelentést közzétenni, aminek a nagyja feketével ki van takarva, lesz egy nyilvános rész, benne a főbb megállapításokkal

KAPCSOLÓDÓ

– magyarázta, hozzátéve: az Európai Bizottság is várja a NAIH jelentését.

Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa a jogállamiságról szóló jelentés miatt érkezett nemrég Magyarországra, a Partizán adásában pedig a vizsgálat lezárását sürgette. Az EU-s biztos úgy vélte: ha az ügy feltárása sikeres lesz, a többi tagállami hatóság is léphet, alkalmazva a már működő módszereket.

Azt, hogy a Pegasus szoftver használata belügy, Pintér Sándor miniszter is elismerte már. A tárcavezető ugyanakkor azt állította, hogy az összes lehallgatás jogszerűen, a magyar törvényi kereteknek megfelelően történt.

(Borítókép: Amir Cohen / File Photo / Reuters)

Rovatok