Index Vakbarát Hírportál

Egy hónapon belül több mint háromszázszor vesztegették meg a bihari doktornőt

2021. december 3., péntek 10:36

Elképzelhető, hogy rekordot állított be az a nyugdíjpénztári orvos, aki egy hónap alatt 334-szer hagyta magát megvesztegetni a romániai Bihar megyében.

A doktornő, Guț Ana 2015. május 11. és június 15. között 334 alkalommal vett át kenőpénzt a nyugdíjazáshoz szükséges különböző orvosi dokumentumok kiállításáért. Ez azt jelenti, hogy naponta nagyjából tízszer korrumpálódott.

A korrupcióellenes ügyészség csak azért ennyi idő elteltével tudott vádat emelni, mert az asszisztense egy kedvezőbb vádalkuért cserébe nemrégiben részletes beismerő vallomást tett. Rajtuk kívül még tíz vádlott tett vallomást, szintén felfüggesztett börtönbüntetésért cserébe.

A gyógyító 68 ezer lejt (ötmillió forint) keresett a csalásokkal. Többek között a rokkantsági fok megállapításakor állított ki a valóságnak nem megfelelő papírokat. Tevékenységét 14 közvetítő segítette, a bevételből kapott az asszisztense, ő „csak” 36 alkalommal. Mivel beismerte tettét, és részletesen beszámolt a Bihar megyei nyugdíjpénztárnál fellelhető korrupcióról, a vádalku keretében két év és nyolc hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Az ügyben a Bihar megyei bíróság fog döntést hozni, az ügyészségi házkutatásoknál lefoglaltak 2 427 255 lejt és egyéb javakat is, melyekre vagyonelkobzást rendeltek el – írja a Főtér.

Rovatok