Index Vakbarát Hírportál

Amerika évente annyi műanyag hulladékot termel, mint az egész Európai Unió

2021. december 3., péntek 18:22

Egy most megjelent tanulmány szerint hamarosan már annyi hulladékkal szennyezzük a tengereket, mint amennyit halat fogunk ki belőle.

A nemrégiben ismertté vált tanulmány megállapítja, hogy a világ legtöbb, évente mintegy 42 millió tonna műanyag szemete az Egyesült Államok számlájára írható és ez lakosonként 130 kilogrammot jelent. Ez nagyjából kétszerese a kínai plasztikhulladéknak, és több mint az Európai Unió tagállamainak összes műanyagszemete együtt véve - írja az MTI a The Guardian brit lap internetes oldalára hivatkozva.

Az újrahasznosítás infrastruktúrája nem tud lépést tartani az amerikai műanyagtermelés növekedésével. A műanyag szemét - köztük palackok, szívószálak, csomagolóanyagok - eldobálása, a hulladéklerakás és a lerakótelepek nem megfelelő használata miatt évente akár 2,2 millió tonna műanyag is kerülhet a környezetbe a jelentés szerint. A szemét nyomon követésének hiányzó adatai miatt valódi mennyiség még ennél is jelentősebb lehet. A műanyag nagy része a folyóvizeken keresztül az óceánokba kerül. 

A világon évente legalább 8,8 millió tonna műanyagszemét jut az óceánokba, ami annyi, mintha minden egyes percben egy szeméttel teli kukásautó üríteni a terhét a sós vízbe. Ha a jelenlegi tendencia folytatódik, 

a mennyiség 2030-ra évente 53 millió tonnára ugorhat, ami durván a világ óceánjaiból évente kifogott halmennyiség súlyának fele.

Az Egyesült Államok kongresszusa által a nemzeti tudományos, műszaki és orvostudományi akadémiáknak megrendelt jelentést a Margaret Spring (Monterey Bay Aquarium) vezette szakértői csoport állította össze. A bizottság azt ajánlja, a jövő év végéig készítsék el az új nemzeti stratégiát, amelynek a - különösen az újrafelhasználásra alkalmatlan - műanyag gyártásának visszaszorítására kell törekednie.

Rovatok