Index Vakbarát Hírportál

Akár már jövő év elején megindulhat az orosz offenzíva Ukrajna ellen

2021. december 4., szombat 10:40

Az amerikai hírszerzés ismeri az Ukrajna elleni lehetséges orosz katonai offenzíva tervét, eszerint azt már a jövő év elején elindíthatják mintegy 175 ezer fővel. Ezt a Washington Post írta egy meg nem nevezett amerikai kormánytisztviselőre hivatkozva, amit az AP szemlézett.

Az amerikai hírszerzés becslése szerint a 175 ezer katonának a fele már felvonult az ukrán határ közelében. Az offenzívában száz zászlóalj-harccsoport venne részt. Az amerikai hírszerzők azt is tudni vélik, hogy az orosz állami propaganda az utóbbi időben sokkal intenzívebben próbálja meg lejáratni Ukrajnát, így előkészítve a támadást.

Joe Biden amerikai elnök éppen pénteken  jelentette be , hogy összeállít egy átfogó tervet az orosz-ukrán válság kezelésére azzal a céllal, hogy megnehezítse az Ukrajna elleni esetleges orosz támadást. Azt azonban Biden nem részletezte, hogy pontosan milyen lépésekre gondol. Jen Psaki fehér házi szóvivő később jelezte, hogy Moszkva elleni szankciókról lehet szó. Csakhogy Jens Stoltenberg NATO-főtitkár már korábban egyértelmű  jelzést adott  arra vonatkozóan, hogy a katonai védelmi együttműködés nem fog beavatkozni Ukrajna oldalán, ha Oroszország a közelmúltbeli haderő-összevonás nyomán támadást indít a kelet-európai ország ellen.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken megerősítette, hogy Putyin és Biden videókonferencia keretében tárgyalni készül. Egybehangzó értesülések szerint ez már a jövő héten megtörténhet.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a kijevi parlamentben felszólalva arra figyelmeztetett, hogy Oroszország már több mint 94 ezer katonát vont össze az Ukrajnával közös határ közelében, és átfogó offenzívát indíthat január végén. Moszkva ezzel szemben „destabilizáló magatartással” vádolja Ukrajnát és az Egyesült Államokat, és azt sugallja, hogy Kijev előkészületeket tehet egy offenzívára Ukrajna oroszbarát szakadárok kezén lévő keleti részén. Az ukrán hatóságok ezt tagadták.

(The Washington Post, AP, MTI)

Rovatok