Index Vakbarát Hírportál

Újabb csörte az iráni nukleáris programról

2021. december 5., vasárnap 16:52

Az Amerikai Egyesült Államok vonakodik, hogy feloldja az Iránnal szembeni szankciókat. S ez a legfőbb akadálya annak, hogy újraélesszék a 2015-ben megkötött atomalkut a nagyhatalmakkal. Mindezt a teheráni külügyminisztérium egyik magas rangú tisztségviselője mondta.

A névtelenségbe burkolózó iráni politikus úgy fogalmazott: a megállapodás karnyújtásnyira lehet, ha Washington nem próbál nyomást gyakorolni, az európai partnerek pedig rugalmasságot és kellő politikai akaratot mutatnak a tárgyalásokon.

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök a heti kabinetülést követően hangsúlyozta: a nemzetközi tárgyalófeleknek határozott álláspontot kell képviselniük Teheránnal szemben a Bécsben zajló, Irán nukleáris programjáról szóló egyeztetéseken.

Hozzáfűzte: világossá kell tenniük Irán számára, hogy lehetetlen egyszerre tárgyalnia és uránt dúsítania.

Az izraeli kormányfő azokra az értesülésekre reagált, miszerint Irán megkezdte a 20 százalékos urándúsítást a föld alatt található, fordói nukleáris létesítményében, amit Bennett nukleáris zsarolásnak minősített, írta a távirati iroda.

Aviv Kohavi vezérkari főnök korábbi sajtójelentések szerint jelezte: az izraeli hadsereg felkészült arra, hogy szükség esetén katonai eszközöket vessen be a fő regionális ellenlábasának számító Irán nukleáris programja ellen.

Rovatok