Index Vakbarát Hírportál

Kitört a verekedés a francia szélsőjobb elnökjelölt nagygyűlésén

2021. december 6., hétfő 12:57

Eric Zemmour éppen a színpadra igyekezett első hivatalos kampánygyűlésén, amikor egy vele nem különösebben szimpatizáló átnyúlt a biztonságiak között, és nyakon ragadta, de szerencsére pillanatok alatt kiszabadították a jelöltet.

Még egy hete sincs, hogy hosszú várakozás után Eric Zemmour bejelentette indulását a 2022-es francia elnökválasztáson. Ezzel kihívója lett egyben a francia nemzeti jobboldal eddigi vezetőjeként elismert Marine Le Pennek is. Első kampánygyűlését tegnap este tartották Párizs közelében egy rendezvénycsarnokban.

A 63 éves egykori újságíró már ismert volt korábban is nem szokványos nézeteiről, elsősorban a menekültekkel és a második világháborúval kapcsolatban. Az algériai zsidó bevándorlók gyermekeként született Eric Zemmour azt állította, hogy a vészkorszakban a francia állam igenis megvédte a zsidókat, miközben köztudott, hogy a Vichy-kormány a háború alatt együttműködött a nácikkal, és francia zsidók ezreit juttatta koncentrációs táborokba.

Vasárnap este a nagygyűlés helyszínén éppen a színpad felé tartott, és menet közben kezet rázott támogatóival, amikor váratlanul egy fiatalember nyakon ragadta, és megpróbálta leteperni. A biztonságiak azonban kiszabadították a politikust, akinek a csuklója sérült meg. 

Repültek a székek, mint egy Bud Spencer-filmben

A jelölt az incidens ellenére megtartotta beszédét, amelyben bejelentette, hogy pártját Rekonkvisztának, azaz visszafoglalásnak nevezi. Ez utalás arra a hosszú folyamatra, amikor a keresztény seregek lassan kiszorították az Ibériai-félszigetről a megszálló mórokat, és visszafoglalták a mai Spanyolország és Portugália területét. Bírálta az elitet és a sajtót, és a véleménynyilvánítás szabadságának biztosítását ígérte megválasztása esetén. Zemmourt egyébként elítélték gyűlöletbeszéd miatt, most azonban cáfolta, hogy rasszista, fasiszta vagy éppen nőgyűlölő lenne.

A rendezvényen mintegy tízezer ember vett részt, köztük sok ezer antirasszista tiltakozó is. A beszéd alatt aztán kitört a harc Zemmour követői és a provokatív feliratú pólókban tiltakozó baloldali tüntetők között. A randalírozók székeket vágtak egymáshoz, és összeverekedtek. A rendőrség többeket őrizetbe vett. 

A francia politikusok sorra jelentik be indulásukat Macron elnökkel szemben a jövő évi választásokon. Zemmour mellett nemrégiben a jobbközépre sorolt francia republikánusok is megnevezték végül elnökjelöltjüket.

(Borítókép: Eric Zemmour beszédet mond Villepinte-ben tartott kampánygyűlésén 2021. december 5-én. Fotó: Michel Stoupak / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok