Index Vakbarát Hírportál

Kemény hadnagyot választottak meg Ausztria új kancellárjának

2021. december 6., hétfő 13:27

A délután egy órakor Alexander van der Bellen köztársasági elnök előtt tartandó hofburgi eskütételével Karl Nehammer jelenlegi belügyminiszter, a kormányzó Osztrák Néppárt (ÖVP) politikusa személyében hétfőn új kancellárja lett Ausztriának.

A kancellári bársonyszék a posztra ügyvezetőként jelölt  Alexander Schallenberg távozásával lett kiadó újra, mindössze egy hónappal azután, hogy Sebastian Kurz lemondott róla egy korrupció miatt ellene indított vizsgálat nyomán. Sebastian Kurz pénteken aztán az ÖVP elnöki tisztségéről is lemondott, utódjának Karl Nehammert választották meg, és mivel Németországhoz hasonlóan a pártelnöki és a kancellári posztot z osztrákok is egy kézben szeretik látni, a belügyminiszter avanzsálhatott kancellárrá. 

Előre hozott választást sem az ÖVP, sem a vele koalíciós partner Zöldek nem akart, egy esetleges megméretésen ugyanis mindkét párt csak veszítene. Szombaton Karl Nehammer tárgyalt Werner Kogler Zöldek-elnökkel, aki jelezte,

nem gördít akadályt  kancellári szerepvállalása elé.

Karl Nehammeré egyébként a hatodik kancellári eskütétel, amelyet aas zöldpárti Alexander van der Bellennek vezényelnie kell a 2017 óta tartó hivatali ideje alatt. Sebastian Kurz kétszer járult a színe elé, az ő első kormány az Ibiza-botrány miatt benyújtott bizalmatlansági indítványba bukott bele.

Egy kis időn át ugyan rebesgették – hívja fel a figyelmet a Der Standard – hogy Ausztria történetében másodszor egy nő, Karoline Edtstadler pénzügyminiszter vagy Elisabeth Köstinger, a turisztikai tárca vezetője kapja meg a kancellári bársonyszéket, csakhogy mindkettőjük túl közel áll Sebastian Kurzhoz, Ausztriára pedig nyilvánvalóan nem vetett volna túl hízelgő fényt, ha egy korrupció miatt vizsgált politikust valamelyik bizalmi embere váltja. Ausztria új belügyminisztere Karl Nehammer után Gerhard Karner lesz, a Sebastian Kurzcal együtt korrupcióval vádolt, szintén távozó Gernot Blümel pénzügyminisztert pedig Magnus Brunner váltja. Új vezetője lesz az oktatási minisztériumnak is, Martin Polaschek, a Grazi Egyetem rektora veszi át Heinz Faßmann helyét.

Ami Alexander Schallenberget illeti, ő visszatér a régi a külügyminisztérium élére, amelyet két hónappal ezelőttig, október 11-ig vezetett. Mintha megkönnyebbült volna, amikor a hofburgi ceremónián átadta a kancellári marsallbotot Karl Nehammernek – jegyezte meg élő hírfolyamában a Der Standard. 

Karl Nehammer 49 éves. Hivatásos katonaként szolgált, 1997-ben hadnagyként szerelt le.  Ezután kommunikációs tanácsadóként dolgozott, felemelkedése elég lassú volt az ÖVP-ben, 2017-ben lett az egyik bécsi, a hietzingi pártszervezet elnöke és választották meg parlamenti képviselőnek, 2018-ban pártfőtitkár lett, aztán 2020 januárjában kinevezték a második Kurz-kormány belügyminiszterének. Feleségével és párttársával, Katharina Nehammerrel két gyermekük van, 2020-ban kitört egy kisebbfajta botrány, amikor kiderült, hogy az ő belügyminiszteri szerepvállalásáva párhuzamosan a felesége a védelmi minisztérium szóvivője lett. Fél évvel később Katharina Nehammer váltott, a magánszektorban helyezkedett el,

a férje pedig néhány hónappal később túlélt egy másik botrányt is.

Az ő felelősségének tartják ugyanis, hogy az elhárítás nem kapcsolta le időben a 2020. november 2-i bécsi terrortámadás merénylőjét, az Iszlám Állam szimpatizánsaként ismert Kujtim Fejzulait, aki négy emberrel végzett és 23 másikat sebesített meg.  

Karl Nehammer egyébként hasonlóan kemény bevándorlás elleni politikát képvisel, mint Sebastian Kurz, de a kabinetje első számú feladataként a koronavírus-járvány elleni küzdelmet jelölte meg. Ez már csak azért is égető kérdés, mert Ausztriában december 1-én hosszabbították meg még egyszer tíz nappal a tüntetések kísérte teljes lezárást, 2022 februárjától mindenkinek – minden bejelentett osztrák lakcímmel rendelkező embernek – kötelező a Covid–19 elleni védőoltás, ami alól csak megfelelő egészségügyi indokkal lehet kibújni.

(Borítókép: Karl Nehammer. Fotó: Thomas Kronsteiner / Getty Images)

Rovatok