Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: Merkel után új, nyílt sisakos idők jönnek

2021. december 6., hétfő 16:49 | aznap frissítve

Angela Merkel német kancellárt katonai tiszteletadás mellett, a védelmi minisztérium előtt elbúcsúztatták múlt csütörtökön, és december 8-án, 16 év után távozik a kancellári hivatalból.

Angela Merkeltől nemcsak Németországban búcsúztak el, hanem Orbán Viktor is, aki a miniszterelnöki honlapon Szamizdat 14. című írásával emlékezett vissza az elmúlt időszakra.

Mi még értettük őt, ő még értett bennünket. Szovjet megszállás, kommunista diktatúra, ellenállás és népmozgalmak 1988-89-ben, győzelem, szabadság, újraegyesítés és a csúcskancellár, Helmut Kohl, az új államalapító

– fogalmaz Orbán Viktor, hozzátéve, hogy Merkellel együtt évekig ették az ellenzék sovány kenyerét.

Majd először ő, aztán öt évvel később mi tértünk vissza a kormányrúdhoz. Együtt csináltuk végig 2010-ben a pénzügyi válságkezelést, harcostársak voltunk az Európai Unió egyben tartásáért folyó küzdelemben, és együtt néztük tehetetlenül és eszköztelenül az Európa számára tragikus orosz-ukrán háború kitörését. A lojális és fegyelmezett németek, a lázadó és szertelen magyarok egy közös célért, egy Európáért, amelyben minden nemzet otthon érezheti magát

– írja a kormányfő, aki szerint 2015-ben jött el a nyílt törés, a migrációs válság, amelyet egy sportoló sérüléséhez hasonlított.

Orbán Viktor szerint a krízis próbatétel volt, és felfedte a közöttük lévő mély filozófiai, politikai és érzelmi különbségeket a nemzetről, a szabadságról és Németország szerepéről.

Kiderült, hogy a magyaroknak és más közép-európaiaknak a haza immanens, a nemzet origó, hazaszeretet nélkül nincs egészséges érzelmi élet. Kiderült, hogy a németek az európai civilizáció másik ösvényén haladnak, valamiféle posztkeresztény és posztnemzeti állapot felé

– véli a miniszterelnök, aki szerint a magyarok megértették, hogy a németek ezt nem problémának, bajnak, orvosolandó civilizációs betegségnek, hanem természetes, sőt kívánatos állapotnak tartják.

Orbán Viktor arra viszont nem tudja a választ, hogy Angela Merkel nyitotta-e ki az ajtót a bajok előtt vagy ellenkezőleg, és a baloldali nyomás őt is félretolta.

Látva az új, baloldali német kormány bevándorláspárti, genderbarát, föderalista, német Európát megcélzó programját, a Merkel-titok mindkét megfejtése lehetséges. Majd az idő. Az idő választ ad. Egykori harcostársként csak azt fájlalom, hogy az életút és a 16 évnyi kancellárság még nekünk, kollégáknak sem adta meg a választ. Egy dolog biztos, a kétértelműség, a lopakodó politika és a sodródás korszaka Merkellel befejeződött. Új, nyílt sisakos idők jönnek

– zárja sorait Orbán Viktor.

(Borítókép: Orbán Viktor és Angela Merkel 2018. június 29-én Brüsszelben. Fotó:  Jack Taylor / Getty Images)

(MTI)

Rovatok