Index Vakbarát Hírportál

Megújult a sepsiszentkirályi unitárius templom

2021. december 6., hétfő 08:54

Sepsiszentkirályon átadták a magyar állam támogatásával felújított unitárius templomot. Renoválták a több mint ötszáz éves templom falait, tornyát is, elkészült a villámelhárító rendszer is – írja a Székelyhon. Furu Árpád, az unitárius egyház építész szakértője felidézte: a templom szerkezetét, belső részét 2010–2011-ben újították fel a bukaresti művelődési tárca támogatásával.

A mostani munkálatokat a magyar kormány 21 millió forintos támogatásával, Kovászna megye tanácsának segítségével sikerült befejezni. Kovács István püspök elmondta: mintha a téboly ütötte volna fel a fejét Európában, egyesek a kereszténységet próbálják kilúgozni. Úgy látja: ilyen körülmények között felértékelődnek a templomok, és ezt ismeri fel a magyar kormány, amikor a templomok felújítását segíti.

Kelemen Hunor úgy vélekedett: a templomfelújítások az épített örökség mentése mellett értékválasztást is mutatnak. A miniszterelnök-helyettes dicséretesnek véli, hogy amikor nyugaton hátat fordítanak a keresztény hagyománynak, és úgy tesznek, mintha lehetne gyökerek nélkül élni, akkor a Kárpát-medencében, Székelyföldön olyan magyar közösség él, amely a hagyományra alapozza a jövőt.

A magyar kormány templomfelújítási programja keretében a Kárpát-medencében 1800, Erdélyben 262 templom nyeri vissza egykori pompáját – mondta Farkas Balázs konzul. Hozzáfűzte: aki épít, felújít, több nemzedékben gondolkodik. Diószegi László, a Teleki Alapítvány igazgatója megjegyezte: a magyar kormány a közösségeket, a gyülekezeteket is támogatja, és arra kérte a sepsiszentkirályiakat, hogy töltsék meg a templomot.

Rovatok