Index Vakbarát Hírportál

A bebörtönzött Navalnij meggyőződése szilárdabb, mint valaha

2021. december 7., kedd 10:53

Oleg Navalnij három és fél év munkatáborban letöltendőt kapott, amikor bátyját, Alekszejt 2014-ben sikkasztás gyanújával 3 és fél év felfüggesztett börtönre ítélték. A bátyja politikai mozgalmát inkább csak kívülről támogató testvér büntetését az Emberi Jogok Európai Bírósága megalapozatlannak találta, de ettől függetlenül a 38 éves férfi leülte a büntetését, majd ottani élményeiről könyvet írt, amely most magyarul is megjelent.

Alekszej Navalnij neve régóta úgy ismert, mint Vlagyimir Putyin rendszerének legkitartóbb ellensége. A leginkább korrupcióellenes aktivistaként számontartott, valójában inkább ellehetlenített politikusnak számító férfi 2020-ban mutatott be egy anyagot az elnök eltitkolt palotájáról. Utána nem sokkal megmérgezték, és bár azt túlélte, majd visszatért németországi gyógykezeléséről azóta ismét egy orosz börtönben van, túl egy éhségsztrájkon.

Öccse saját könyvének magyarországi megjelenése kapcsán az Azonnali készített interjút vele, és mint mondta, a bosszúálló orosz állam nemcsak Alekszej Navalnij életét igyekszik nehezebbé tenni, hanem a családjáét is.

Ahogy fogalmazott, 

egész politikai tevékenységem a büntetésem letöltéséből állt, sem előtte, sem utána nem voltam aktivista, nem voltam tagja pártnak.

Mesélt arról is, hogy mennyire nehéz Oroszországban visszailleszkedni a társadalomba azoknak, akik kijöttek a börtönből. Nyáron ő is újra felfüggesztett börtönt kapott, miután augusztusban a tüntetések során megsértette a koronavírus miatt hozott korlátozásokat. Magyarországgal kapcsolatban elmondta, hogy 

nem sok szó esik rólunk Oroszországban, legalábbis a depolitizált körökben nem, de az, hogy a demokrácia nálunk a végét járja, az afféle általános információ.

Nemrégiben meglátogathatta bátyját a börtönben. Elmondása szerint az éhségsztrájk és a fogvatartás körülményei ellenére jól van, nézetei szilárdabbak, mint valaha. Biztonságot pedig a világ és társadalom figyelme adhat csak neki a rendszerrel vívott harcában.

(via azonnali.hu)

(Borítókép:  Alekszej Navalnij.Fotó: Sergei FadeichevTASS / Getty Images)

Rovatok