Index Vakbarát Hírportál

Enyhítette a volt miniszterelnök büntetését a mianmari katonai diktatúra vezetője

2021. december 7., kedd 06:36

Részleges kegyelemben részesítette Aung Szan Szú Kji egykori államtanácsost (ez az országban a kormányfői tisztségnek felel meg) és Vin Mjint korábbi államfőt az országot irányító katonai junta vezetője: négyről két évre csökkentette börtönbüntetésüket hétfőn – számolt be az MTI.

A mianmari állami média tájékoztatása szerint mindketten házi őrizetben maradnak. Aung Szan Szú Kjit és Vin Mjintet is négy év börtönre ítélte hétfőn a bíróság arra hivatkozva, hogy a 2020-as választási kampányban uszítást követtek el, és megszegték a koronavírus-járvány miatti előírásokat. A tárgyalást zárt ajtók mögött, a nyilvánosság teljes kizárásával tartották.

A 76 éves, az országot a februári puccsig államtanácsosként irányító, Nobel-békedíjas politikusnak emellett még tucatnyi büntetőperrel kell szembenéznie, melyekben akár száz év börtönt is kiszabhatnak rá.

A hadsereg februárban vette át a hatalmat, és Aung Szan Szú Kji mellett az általa vezetett kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) párt számos politikusát letartóztatták. A hadsereg azzal indokolta a hatalomátvételt, hogy a kormány nem vette figyelembe a tavaly novemberi választással kapcsolatos panaszait. A választást toronymagasan az NLD nyerte.

Rovatok