Index Vakbarát Hírportál

Jogerősen 13 év börtönre ítélték a volt ukrán elnököt

2021. december 7., kedd 14:02

Ukrajna Legfelsőbb Bírósága 13 év börtönre ítélte távollétében Viktor Janukovics volt államfőt hazaárulás és háború kirobbantásában való bűnsegédlet vádjával.

A parlament 2014. február 22-i ülésén felmentette Viktor Janukovicsot az elnöki tisztségéből. A leváltása után két nappal elfogatóparancsot adtak ki ellene, azonban a holléte napokig ismeretlen volt, végül február 28-án Oroszországban, a Don menti Rosztovban bukkant fel.

2019. január 24-én egy kijevi bíróság 13 év börtönre ítélte távollétében a leváltott elnököt hazaárulásért, amiért segédkezett Moszkvának az Ukrajna elleni orosz agresszió végrehajtásában, a Krím félsziget elcsatolásában és a Donyec-medencei fegyveres konfliktus kirobbantásában. Az ítéletet azonban Janukovics védői megfellebbezték, ezért még nem volt jogerős – írja a Kárpáti Igaz Szó.

A Janukovics ügyében indított eljárás újratárgyalását 2021. november 17-én jelentették be. December 6-án Ukrajna Legfelsőbb Bírósága helybenhagyta a kijevi bíróság 2019. január 24-i ítéletét.

A bíróság úgy határozott, hogy a Kijevi Obolonszkij Kerületi Bíróság 2019. január 24-i ítéletét és a Kijevi Fellebbviteli Bíróság 2020. október 2-i határozatát Janukovics ügyében helybenhagyja, Viktor Janukovics védőinek fellebbezéseit pedig elutasította. Az ítélet jogerős, fellebbezésre nincs lehetőség

– olvasható a bíróság közleményében. Úgy tudni, Viktor Janukovics jelenleg Oroszországban tartózkodik.

Mint arról korábban az Index is beszámolt, a főügyészség szerint az akkori orosz elnök, Dmitrij Medvegyev és Viktor Janukovics elnök között létrejött harkivi megállapodás veszélybe sodorta Ukrajna szuverenitását és területi integritását. Az egykori ukrán elnök 2010. április 21-én írta alá a megállapodást, amely a földgázárengedmény ürügyén közvetve, de megteremtette az előfeltételeket az orosz csapatok létszámának növeléséhez a Krím félszigeten. A dokumentum 25 évvel hosszabbította meg az orosz fekete-tengeri flotta Krímben való tartózkodását.

Rovatok