Index Vakbarát Hírportál

Minszk kontra Brüsszel: szankciót szankció követ

2021. december 7., kedd 06:44

Belarusz reagált a Minszket sújtó újabb nyugati szankciókra. A belarusz külügyminisztérium közölte: beutazási tilalommal és importkorlátozással válaszolnak az uniós intézkedésekre. Emellett korlátozásokkal sújthatnak uniós és brit légitársaságokat, miután az Európai Unió büntető intézkedéseket szabott ki a Belavia fehérorosz állami légitársasággal szemben, mert állítólag bevándorlókat szállított. Az Egyesült Államok, Kanada és Nagy-Britannia is újabb szankciókat léptetett életbe Fehéroroszországgal szemben – számolt be a távirati iroda.

A minszki külügyminisztérium jelezte: Belarusz egyúttal tovább építi gazdasági kapcsolatait a szomszédos Oroszországgal.

A vádak szerint Fehéroroszország segített közel-keleti állampolgároknak eljutni Minszkbe, és megpróbálta átjuttatni őket az Európai Unió határán. A határközeli fehérorosz erdőségekben hetek óta emberek ezrei táboroznak abban a reményben, hogy sikerül bejutniuk az Európai Unióba. Csak Lengyelország határain körülbelül negyvenezer illegális határátlépési kísérlet történt, közülük mintegy kilencezer novemberben.

Rovatok