Index Vakbarát Hírportál

Magyar vízummal juthatott be a schengeni övezetbe Lukasenka bizalmasa

2021. december 8., szerda 09:18

Magyar vízummal juthatott be a schengeni zónába Vladimir Bazanov, a Belarusz Labdarúgó-szövetség vezetője és Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök bizalmi embere – írja cseh forrásokra hivatkozva a Szabad Európa.

Vladimir Bazanov egyebek között Litvánia, Lettország és Észtország tiltólistáján való szereplésével is „büszkélkedhet”, a férfit Csehországban kapcsolták le, majd kiutasították. A prágai magyar nagykövetségen nem cáfolták az értesülést, hogy Bazanov magyar vízumot kapott.

Az ügyről először a Denník N értesült, ők cseh rendőrségi és külügyi forrásokra hivatkoztak. Azt is megtudták, hogy Lukasenka bizalmasának magyar vízuma három hónapra szólt.

Magyarország adott nekik vízumot, nem tudjuk, miért, mi csak visszavontuk

– nyilatkozta egy cseh rendőr.

Vladimir Bazanov 2019 óta a Belarusz Labdarúgó-szövetség (BLSZ) elnöke, 2020 novemberében 25 társával együtt tiltották ki a balti államokból az esélyes belarusz választási csalásokban és az azt követő demonstrációk véres leverésében játszott szerepe miatt. Csehországba felesége társaságában érkezett, a belarusz női labdarúgócsapat kíséretében, csakhogy a cseh futballszövetség szerint ők egészen biztosan nem hívták meg a párt. November 30-án állították elő őket, majd néhány órás kihallgatást követően mindkettejüket kiutasították Csehországból.

A cseh külügy elismerte, hogy Bazanovot december 1-jei határidővel kiutasították, azt azonban sem cáfolni, sem megerősíteni nem akarták, hogy a férfi magyar vízummal volt-e az országban. Jakub Kulhánek cseh külügyér annyit mondott, világos, hogy Bazanovnak semmi keresnivalója Csehországban, hiszen szövetségeseik szankciós listáján szerepel.

A prágai magyar nagykövetség sem cáfolta a magyar vízumról szóló értesülést, mást azonban nem árultak el, arra hivatkozva, hogy egyéni ügyekben nem adhatnak felvilágosítást. Pavel Havlícek, az Association for International Affairs elemzője szerint azonban egyáltalán nem meglepő az esetlegesen a magyar kormánytól kapott vízum, szerinte a belarusz állampolgároknak jelenleg Magyarországon keresztül a legkönnyebb bejutni schengeni területre.

Magyarország nyitott a vízumkiadás vagy a migráció kérdésében is. Abban az időben, amikor Lengyelország és Litvánia viszonya már teljesen katasztrofális volt Belarusszal, Orbán elment Lukasenkával találkozni a jó gazdasági együttműködés érdekében

– fogalmazott.

A Szabad Európa megkereste az ügyben a magyar külügyet és a belügyet is, választ azonban egyelőre nem kaptak.

Rovatok