Index Vakbarát Hírportál

Közös rendőrségi kódexet hoznának létre az Európai Unió tagországai

2021. december 8., szerda 15:39

Az Európai Bizottság uniós rendőrségi együttműködési kódex létrehozására tett javaslatot, hogy fokozza az Európai Unió tagállamai közötti bűnüldözési együttműködést, és korszerűsítse a határon átnyúló információcserét – jelentette be Ylva Johansson belügyi biztos szerdán. Ylva Johansson brüsszeli sajtótájékoztatóján elmondta:

a rendőrségi együttműködést serkentő új kódexre azért van szükség, mert a bűnözői tevékenységek nagy része egyszerre több országot is érinthet. Ilyen esetekben az EU-ban dolgozó rendőrök gyors és hatékony együttműködésére van szükség.

Tájékoztatása szerint a rendőrségi együttműködési kódex operatív rendőrségi együttműködésről szóló ajánlást és információmegosztásra vonatkozó új szabályokat tartalmaz. Hozzá fog járulni a határon átnyúló műveletek javításához, egyértelmű csatornákat és határidőket állapít meg az információcseréhez, és megerősíti az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezetének (Europol) szerepét.

Mint mondta, bizonyos adatkategóriák automatizált adatcseréjére vonatkozó felülvizsgált szabályok sokkal eredményesebbé teszik majd az Európai Unióban a bűncselekmények közötti összefüggések megállapítását. Segítenek továbbá felszámolni az információs hézagokat és fokozni az EU-ban a bűncselekmények megelőzése, felderítése és kinyomozása terén végzett tevékenységeket, megerősítve ezzel az európai biztonságot – tette hozzá Ylva Johansson.

Rovatok