Index Vakbarát Hírportál

Idén már biztosan nem hagyják jóvá Magyarország és Lengyelország helyreállítási tervét

2021. december 8., szerda 18:05

Az Európai Bizottság idén nem hagyja jóvá a lengyel és a magyar gazdasági helyreállítási tervet – olvasható a Politico hírlevelében. Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság elnökhelyettese szerint a bizottság még mindkét pályázatot vizsgálja.

Nem valószínű, hogy még ebben az évben sikerül befejeznünk ezt a munkát

– fogalmazott az Európai Bizottság elnökhelyettese.

Ez év végéig az Európai Bizottság és az Európai Tanács tagjai többségének jóváhagyására van szükség ahhoz, hogy hozzáférjenek az előfinanszírozáshoz. Ez Lengyelország esetében ötmilliárd, míg Magyarország esetében egymilliárd eurót jelent.

Mint arról már korábban az Index is beszámolt, az uniós költségvetés két részből áll: a tagországoknak járó 1,211 ezer milliárd eurós támogatásból és a 806,14 milliárd eurós gazdasági helyreállítási alapból, amely a koronavírus-járvány okozta károkat hivatott enyhíteni. Magyarországnak utóbbiból elvileg átszámítva összesen 5800 milliárd forintnyi támogatás járna. A magyar kormány azonban csak kevesebb mint a felére, a vissza nem térítendő részt jelentő 2500 milliárd forintra tart igényt. Az Európai Bizottság egyelőre jogállamisági kifogásokra hivatkozva nem támogatja azt a gazdasági helyreállítási tervet, amelyet Magyarország leadott, és reformokat követel.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nemrég azt nyilatkozta, hogy magyar részről nincs akadálya a megállapodásnak, és a gyermekvédelmi törvény elfogadásáig a bizottság részéről sem volt.

Csak politikai okai vannak a megegyezés elmaradásának, és a két fél közül nem a magyar kormány részéről állnak fenn ezek az okok, ezért az Európai Bizottság tud választ adni arra, hogy mikor lehet aláírni az erről szóló megállapodást

– mondta Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy a programokat el tudják indítani, és előfinanszírozzák azokat.

Hasonló a helyzet a lengyeleknél is. Korábban Ursula von der Leyen azt nyilatkozta, hogy Varsó addig nem jut hozzá a járvány hatásainak felszámolását segítő helyreállítási alap forrásaihoz, amíg meg nem szünteti a bírósági fegyelmi kamarák működését.

Rovatok