Index Vakbarát Hírportál

Ha nem lesz elég a harmadik oltás, jön a speciális omikron-vakcina

2021. december 8., szerda 15:52

A BioNTech közben bejelentette, hogy márciusban jön a kifejezetten az omikron ellen fejlesztett Pfizer-vakcina is.

A BioNTech és a Pfizer bejelentette: laboratóriumi kísérleteik azt igazolták, hogy a harmadik Pfizer-oltás hatásos az omikron-variánssal szemben. Egyben azt is közölték, hogy márciusra várható az a módosított Pfizer-vakcina, amelyet kifejezetten az omikron ellen fejlesztenek ki. A kísérleteket olyan emberektől vett vérmintákon végezték, akik már egy hónapja megkapták az emlékeztető oltást, és náluk a harmadik után ugyanúgy sikerült hatástalanítani az omikront, ahogy két oltással ugyanezt elérték a vuhani törzs esetében.

A mostani közlés egybecseng azzal az előző nap tett bejelentéssel, amely szerint dél-afrikai kutatók arra jutottak, hogy az omikron-variáns részben kikerüli a szervezet védekezőrendszerét, azonban azoknál, akik megkapták a harmadik oltást, a védekezőszint megfelelő lesz, és nem betegíti meg az embert – írja a Reuters.

A Bloomberg azt is kiemeli, hogy a Pfizernél hangsúlyozták, ha nem elégséges – bár védelmet nyújt a harmadik oltás –, elképzelhető még egy, kifejezetten az omikron-variánsra kifejlesztett új vakcina beadása is.

A svéd Karolinska Intézet kutatói is optimisták. Úgy vélik, hogy az ellenanyagszint csak kissé nagyobb mértékben csökken az omikron esetében, mint a deltáénál. Ugyanakkor a szervezet immunrendszerének másik vírusölő résztvevői, a T-sejtek hatékonyan reagálnak az omikronra.

Az új variáns megjelenését követő vakcinahatékonysági bizonytalanságok oda vezettek, hogy a tőzsdék világszerte mélyrepülésbe kezdtek a múlt héten. Azonban az omikron-variáns elleni hatékonyságot erősítő megszólalások nyomán a piacok végül megnyugodtak. Sőt a mostani bejelentést követően mind a Pfizer, mind pedig a BioNTech részvényei erősödésbe kezdtek New York-i börzén a kereskedést megelőző órákban.

(Borítókép:  Stephane de Sakutin / AFP)

Rovatok