Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor és Márki-Zay Péter is szerepel Európa legmeghatározóbb politikusai között

2021. december 9., csütörtök 10:21

Két magyar politikus is szerepel a Politico 2022-es listáján, amelyen a következő év legmeghatározóbb politikusait gyűjtötték össze. Orbán Viktor a zavarkeltők csoportjában az ötödik helyen áll. A lap azt írja róla, hogy folyamatosan harcolt az Európai Bizottsággal, ráadásul példája ragadós volt Szlovéniában és Lengyelországban. Hozzáteszik: Orbán Viktor a kormányfői székbe történő 2010-es visszatérése óta a legnehezebb választás előtt áll, az ellenzéki szövetség hasonló támogatottsággal rendelkezik.

A zavarkeltők csoportját a lengyel Donald Tusk vezeti. Az Európai Néppárt elnökét azért sorolták ebbe a kategóriába, mert próbálja megmenteni az Európai Uniót.

Márki-Zay Péter az álmodozók között kapta meg az ötödik helyet, a Politico az ellenzéki miniszterelnök-jelöltet Orbán Viktor barátságosabb alternatívájának nevezi, és egyértelműen EU-barát politikusnak. Arra is kitérnek, hogy Márki-Zay Péternek úgy kell összetartania egy többségében baloldali szövetséget, hogy ne idegenítse el a konzervatív szavazókat.

Az álmodozók listájának élén Anne Hidalgo párizsi polgármester áll. A Politico a legbefolyásosabb európai közszereplőnek Mario Draghit, az Európai Központi Bank vezetőjét választotta. Az új német kancellárt, Olaf Scholzot a cselekvők listájának élére helyezték.

(Borítókép: Orbán Viktor és Márki-Zay Péter. Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI / Papajcsik Péter / Index)

Rovatok