Index Vakbarát Hírportál

Varsó szerint nem volt bombaveszély a minszki leszállásra kényszerített Ryanair-gépen

2021. december 9., csütörtök 20:26

Nem volt bombaveszély a Ryanair Sun légitársaság május 23-i járatán, amelyet Minszk ennek ürügyén kényszerített leszállásra, majd őrizetbe vette a gép egyik utasát, Raman Prataszevics fehérorosz ellenzéki újságírót és barátnőjét – közölték csütörtökön az ügy lengyelországi vizsgálatát folytató hatóságok.

A minszki kényszerleszállást végrehajtott, Athénből Vilniusba tartó repülőgép a Ryanair Sun légitársaságé volt. A Ryanair ír légitársaságnak ez a leánycége Varsóban van bejegyezve. A lengyel hatóságok ezért indították el az eset vizsgálatát – emlékeztet az MTI.

A lengyel állami ügyészség sajtóosztálya csütörtökön a PAP lengyel hírügynökséggel tudatta: a nyomozás során tanúként kihallgatták az utasok, valamint a légitársaság képviselőinek egy részét, és átvizsgálták a repülőgépet is. Azonosították a minszki irányítótoronyban május 23-án zajló események közvetlen szemtanúját is.

Az ügyészek szerint aznap az irányítótoronyban a fehérorosz Állambiztonsági Bizottság (KGB) tisztje tartózkodott, és utasításokat adott a Ryanair-gép pilótájával kommunikáló légiforgalmi irányítónak. Éppen a KGB-tiszt döntött a gép minszki leszállásáról – állapították meg.

Az eseményeket hasonló módon értelmezte csütörtökön Stanislaw Zaryn, a lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője. Közleményében úgy fogalmazott: a Lukasenka-rezsim műveletéről volt szó, amellyel „zsarolás és a pilóta terrorizálása révén leszállásra kényszerítették a civil gépet azért, hogy letartóztassák a fedélzetén utazó ellenzékit”.

Raman Prataszevics a Belaruszban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztője. Letartóztatása után többször lépett fel a fehérorosz állami médiában, önkritikát gyakorolva, és vádolva korábbi ellenzéki társait. Tartózkodása jelenlegi helyéről a minszki hatóságok nem közöltek információt.

Prataszevics barátnője, az orosz Szofija Szapega ellen szerdán hivatalosan vádat emeltek társadalmi gyűlöletkeltés miatt. Az Izvesztyija című orosz napilap szerint az enyhébb ítélet reményében ő is úgy döntött, hogy együttműködik a hatóságokkal.

A Ryanair-gép leszállásra kényszerítése és a pár őrizetbe vétele nemzetközi felháborodást váltott ki, az Európai Unió és több ország is szankciókkal sújtotta a minszki vezetést.

(Borítókép: A Ryanair FR4978-as járatszámú gépe Minszkben 2021. május 23-án. Fotó: ONLINER.BY / AFP)

Rovatok