Index Vakbarát Hírportál

Három gyereket kell vállalnia a kommunista párt tagjainak Kínában

2021. december 10., péntek 11:50

Egy kínai állami híroldal szerkesztőségi cikkben arra utalt, hogy a kommunista párt tagjainak az ország érdekében kötelezően három gyereket kell vállalniuk. Az utóbbi időben egyre nagyobb problémát jelent az országban a születésszámok visszaesése, írja a Guardian.

A cikk múlt hónapban jelent meg először, de ezen a héten osztották meg tömegesen. A nagy felháborodás után az eredeti cikket törölték a honlapról.   

Az eredeti szöveg szerint a párt minden tagjának (összesen 95 millióan vannak) „osztoznia kell abban a felelősségben és kötelezettségben, hogy növekedjen az ország népessége, és a három gyermek politikája szerint kell cselekednie. Közülük senki nem élhet kifogással az ellen, hogy megházasodjon és gyermekei legyenek, és nem érvelhet azért, hogy csupán egy vagy két gyereket vállaljon.”   

Kína demográfiai válsággal néz szembe, a legutóbbi népszámlálás eredményei szerint a lakosság 18 százaléka 60 év feletti. Az országban 2016-ig csupán egyetlen gyereket lehetett vállalni, és csak idén engedélyezték azt, hogy valakinek három gyereke legyen. 

Rovatok