Index Vakbarát Hírportál

A polgármestere bocsánatot kért Rotterdam rabszolgatartásban játszott szerepéért

2021. december 11., szombat 06:09

Hivatalosan bocsánatot kért a város rabszolgaságban és gyarmatosításban játszott szerepéért Ahmed Abutaleb, Rotterdam polgármestere pénteken a városi közgyűlésen – írja a helyi sajtó.

marokkói származású polgármester az emberi jogok világnapján tartott beszédében kijelentette, hogy városvezető elődei kiemelkedő szerepet játszottak a holland gyarmatosításban, a rabszolgatartásban és -kereskedelemben. Mint fogalmazott,

részben ők voltak felelősek a gyarmati elnyomásért, a Karib-térségtől Afrikán át Indonéziáig.

Hozzátette, hogy a gyarmatosító múltnak nyomai érzékelhetők a volt kolóniák mai kultúrájában, építészetében és társadalmában, az ott elkövetett atrocitások és durva emberi jogi jogsértések mély sebeket hagytak maguk után.

Ahmed Abutaleb bejelentette, hogy jövőre önkormányzata olyan helyi projektet indít el, amely Rotterdam gyarmati tevékenységeit tárja fel, az oktatás és kulturális párbeszéd révén. A kezdeményezés keretében olyan rotterdami lakosok számára készítenek programokat, akiknek felmenői az egykori gyarmatokról származnak.

Idén júliusban egy másik holland nagyváros, Amszterdam vezetése is bocsánatot kért a holland rabszolga-kereskedelemben való részvételéért. Mark Rutte ügyvivő holland miniszterelnök tavaly ugyanakkor visszautasította, hogy az egész állam nevében bocsánatot kérjen a gyarmati múlt miatt.

Rovatok