Index Vakbarát Hírportál

Vidracsalád támadt egy emberre Szingapúrban, aki majdnem meghalt

2021. december 11., szombat 06:37

Vidrák támadtak rá egy Szingapúrban élő brit férfira egy park botanikus kertjében a reggeli sétája közben.

Azt hittem, hogy meghalok, megölnek engem

– idézte fel Graham George Spencer, aki szerint az állatok körülbelül tíz másodperc leforgása alatt 26-szor harapták meg őt. 

A férfi azt mondta, hogy a kert bejáratánál vett észre egy körülbelül 20 vidrából álló családot. Az állatok akkor még nyugodtak voltak, de nem sokkal később egy kocogó férfi feléjük kezdett el szaladni, amitől megijedtek, és mindkettejüket elkezdték üldözni.

A kocogónak sikerült elmenekülnie, de Spencer nem volt ennyire szerencsés. Az állatok lerohanták őt, és a bokáját, lábát és fenekét harapdálták, amitől aztán a földre is került. 

Szerencséjére egy barátja is a közelben volt, végül neki sikerült elüldöznie a vidrákat azzal, hogy üvöltözve feléjük rohant. Spencer szerint ha ő nem lett volna, akkor valószínűleg nem éli túl az incidenst.  A vidrák egy időre visszavonultak, de utána megint üldözőbe vették őket. Utolérniük viszont már nem sikerült a párost.

A férfi sérüléseit nem sokkal később egy közeli kórházban látták el, Spencer tetanusz-oltást és több antibiotikumot is kapott. Később a kórházba még három alkalommal vissza kellett térnie, ami állítása szerint 1200 szingapúri dollárba – nagyjából 280 ezer forintba – került. 

A férfi szerint a hatóságok vizsgálatot indítottak, hogy megállapítsák, történt-e mulasztás. A parkban egyébként figyelmeztető táblák vannak kihelyezve, amelyek arra kérik a látogatókat, hogy a vidrákat ne érintsék vagy közelítsék meg, hanem csak távolról figyeljék őket, mert máskülönben megrettenhetnek. 

Bernard Seah, az OtterWatch nevű, vidrákkal foglalkozó szingapúri természetvédelmi egyesület tagja az esetet kommentálva azt mondta, hogy ezek a vidrák vélhetően ahhoz a családhoz tartoztak, amelyet Zouk néven tartanak számon a tíz vidracsalád közt. Szerinte az állatok félelemből támadtak Spencerre, amit részben az indokolt, hogy még kora reggel volt és sötét, tehát nem is látták jól, hogy kivel állnak szemben. 

Szingapúrban és környékén a becslések szerint körülbelül kilencven vidra élhet, és néha még a házi úszómedencékbe is betérnek fürdeni.  

(via The Guardian)

Rovatok