Index Vakbarát Hírportál

Antony Blinken szerint Ukrajna és Grúzia közelebb kerülhet a NATO-tagsághoz

2021. december 12., vasárnap 20:58

Még eljöhet Ukrajna és Grúzia NATO-tagsága is, ha megfelelnek a szervezet által támasztott követelményeknek – mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter az NBC-nek adott interjújában.

A NATO megalakulása óta világossá tette, hogy kapui nyitva állnak minden olyan európai állam előtt, amely tag akar lenni, és megfelel a szükséges kritériumoknak

– mondta az interjúban a külügyminiszter, egyben emlékeztetett, hogy a két ország még 2008-ban benyújtotta tagság iránti kérelmét.

Az orosz külügyminisztérium pénteken közleményt adott ki, miszerint Moszkva ragaszkodik ahhoz, hogy meghatározott időn belül komoly, hosszú távú, jogi biztonsági lépéseket dolgozzon ki a NATO-országokkal. A moszkvai külügy szerint magától értetődő és az európai biztonság alapvető érdeke is, hogy a szövetséghez 2008-ban benyújtott tagsági kérelmeket hivatalosan is visszautasítsák.

Vlagyimir Putyin szerint pedig aggodalomra ad okot Ukrajna esetleges NATO-csatlakozása. Az orosz elnök úgy véli, hogy ezt a döntést az Oroszországot fenyegető katonai alakulatok Ukrajnába telepítése követi majd.

Rovatok