Index Vakbarát Hírportál

A román kormány nem lelkesedik a székely személyi igazolványért

2021. december 13., hétfő 11:24

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) azt tervezi, hogy bevezetik a székely személyi igazolványt mindazok számára, akik székelynek vallják magukat, és egyetértenek Székelyföld területi autonómiájával.

A szervezők úgy tervezik, hogy a székely vagy székelyföldi személyi kártyát bármely, tizennyolcadik életévét betöltött személy megkaphatja, aki székelyföldi állandó lakhellyel rendelkezik, vagy Székelyföldön kívül él, de székelynek vallja magát, és egyetért Székelyföld területi autonómiájával úgy, ahogy az a Székely Nemzeti Tanács autonómiastatútumában áll – adta hírül az ehir.ro oldal.

A román kormány álláspontját az ügyben Dan Cărbunaru kormányszóvivő tolmácsolta, miszerint 

a kormány asztalán jelen pillanatban nincs egyetlen kezdeményezés sem, amely a személyi igazolványok kibocsátásának módosítására vonatkozik.

Azt is hozzátette, hogy a román kormánynak nem áll szándékában semmiféle módosítás, ami a személyi igazolványokat illeti.

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke viszont azt mondta, hogy mindenben támogatja a Székely Nemzeti Tanácsot, különösen azokat az elképzeléseket, amelyek közelebb visznek a romániai magyarság önrendelkezéséhez.

A székely vagy székelyföldi személyi kártyát formanyomtatvány kitöltésével lehet igényelni, amelyen fel kell tüntetni az igénylő családnevét és keresztnevét, születési idejét és helyét, állandó lakcímét, nemét. A formanyomtatvány kötelező módon tartalmazza előnyomtatott formában az igénylő kötelezettségvállalását Székelyföld területi autonómiája iránt.

(Borítókép: A román kormány megbeszélést tart a parlamentben 2021. november 25-én. Fotó: Baranyi Ildikó / MTI)

Rovatok