Index Vakbarát Hírportál

Pénteken nevezik ki az új kormányt Csehországban

2021. december 13., hétfő 19:24

Pénteken nevezi az új cseh kormányt Milos Zeman államfő abban az összetételben, ahogyan azt korábban Petr Fiala kinevezett kormányfő javasolta – ezt maga Petr Fiala közölte hétfő este az új kormánykoalíciót alkotó öt párt elnökének közös sajtótájékoztatóján.

Milos Zeman délután Lányban fogadta Petr Fialát, akivel az új kormány megalakításáról több mint egy órán keresztül tárgyalt.

A kinevezett kormányfő elmondta, hogy az államfő annak ellenére nevezi ki külügyminiszternek a kalózpárti Jan Lipavskyt, hogy fenntartásai vannak vele szemben. 

Az államfő ugyanis azt kifogásolja, hogy a külügyminiszter-jelölt csak alapfokú egyetemi végzettséggel rendelkezik,

továbbá szerinte lipavsky tartózkodóan viszonyul Csehország  Izraellel, Oroszországgal, Kínával,valamint a visegrádi országokkal való együttműködéshez. A külügyminiszter-jelölt a kifogásokat alaptalannak minősítette.

Az új cseh kormánynak tizennyolc tagja lesz a miniszterelnökkel együtt, az új kabinetet péntek délelőtt a Lány kastélyban nevezik ki. 

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, az októberi csehországi képviselői választást szoros küzdelemben a jobboldali hárompárti Spolu koalíció (ODS, KDU-CSL, TOP 09) nyerte a szavazatok 27,8 százalékát begyűjtve.

Második helyen zárt az addigi kormányzó ANO a voksok 27,1 százalékával. A választási k örzetek 88 százalékában leadott szavazatok összesítése alapján még úgy tűnt, hogy az Andrej Babiš által vezetett párt győzhet.

Rovatok