Index Vakbarát Hírportál

Ezek voltak a legpusztítóbb tornádók az Egyesült Államok történetében

2021. december 13., hétfő 19:28

A héten tornádók okoztak óriási pusztítást az Egyesült Államokban, a halálos áldozatok száma száz felett is lehet. A Reuters összeállítása bemutatja az öt legsúlyosabb pusztítást végző tornádót az országban. Az Egyesült Államokban a világon a leggyakoribbak ezek a időjárási képződmények. 

Tri-State tornádó, 1925. március 18.

Ez volt az Egyesült Államok történetének legtöbb halálos áldozatot követelő tornádója. Nevét onnan kapta, hogy három államban – Missouriban, Illinoisban és Indianában – csapott le. A Nemzeti Meteorológiai Szolgálat (National Weather Service) adatai szerint legalább 695 ember vesztette életét, kétezren megsérültek és 15 ezer otthon semmisült meg. A tornádó három és fél órán keresztül tombolt. 

Tupelo, Mississippi, Gainsville, Georgia, 1936. április 5–6.

A Mississippi államban lévő Tupelo városát letaroló legalább egy tornádó 216 életet követelt. A forgószél hárommillió dollárnyi épületkárt okozott, elpusztította a város víztározóját és megrongálta a kórházat, aminek következtében szükségkórházakat kellett felállítani addig, amíg a sebesülteket vasúton a környező városokba tudták szállítani.

Másnap a georgiai Gainsville-ben egy másik tornádó csapott le, amely ugyanannak a viharrendszernek a részét képezte. Itt 203 ember halt meg. Percekkel azután, hogy a tornádó elérte a város kereskedelmi negyedét, tüzek lángoltak fel, amelyek egy ruhagyárat is elértek, ahol hatvan dolgozó vesztette életét. 

Joplin, Missouri, 2011. május 22.

Egy háromnegyed mérföld (egy kilométer) széles tornádó, amelyet óránként több mint kétszáz mérföldes (322 kilométeres) szélfúvás kísért, 161 embert ölt meg, miután elérte a város szélét, majd végighaladt az egész településen. 

Flint, Michigan, 1953. június 8.

A Michigan állam Flint városának Beecher negyedére lecsapó tornádót a legsúlyosabb természeti katasztrófaként tartják számon, amely a huszadik században sújtotta az államot. 116 ember halt meg és 844 sérült meg ebben, ami csak az egyike volt az államban aznap jelentett nyolc forgószélnek.

A tornádók szempontjából 1953 az egyik legrosszabb év volt az Egyesült Államokban. Egy forgószél tavasszal 114 embert ölt meg a texasi Wacóban. A beecheri tornádót követő napon egy másik forgószél, amely ugyanahhoz a viharrendszerhez tartozott, kilencven emberéletet követelt a massachusettsi Worcesterben. 

Shinnston, Nyugat-Virginia, 1944. június 23.

A shinnstoni tornádó következtében százan haltak meg. Ez volt a legdélibb forgószél abban a sorozatban, amely több mint ezer halottal és háromezer sebesülttel járt Ohióban, Nyugat-Virginiában és Pennsylvaniában. 

Mivel az eset az második világháború alatt történt, a város lakói először azt hitték, hogy bombázzák őket, mondta el később az egyik szemtanú a helyi sajtónak. A kórházakban a sebesülteket gyertyafénynél kellett ellátni a vihar által okozott áramkimaradás miatt. A kórház egy vándorcirkusztól kapott kölcsön generátort. 

(Borítókép: Mario Tama / Getty Images)

Rovatok