Index Vakbarát Hírportál

Emmanuel Macron először Heller Ágnes sírjához ment el Magyarországon

2021. december 13., hétfő 20:53

Hétfőn magyarországi látogatásra érkezett Emmanuel Macron, aki tárgyalt Áder Jánossal, Orbán Viktorral, ellenzéki vezetőkkel és a V4-tagországok miniszterelnökeivel is, a hivatalos program előtt azonban az első útja azonban a Kozma utcai zsidó temetőbe vezetett egy szertartásos külsőségek nélküli főhajatásra a 2019-ben elhunyt Heller Ágnes sírjánál. Erről posztolt is egy videót a Twitteren.

La démocratie, la liberté, la justice sociale, l’éthique, l’Europe : Ágnes Heller portait ses idées avec force. Elle a été inspirante pour notre Europe. Elle le restera. Car nous continuerons à nous battre. À Budapest, aux côtés de sa famille, j’ai tenu à lui rendre hommage. pic.twitter.com/79lsogqZBb

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) December 13, 2021

„Demokrácia, szabadság, társadalmi igazságosság, etika, Európa: Heller Ágnes erővel képviselte az eszméit. Ez inspiráló volt Európánk számára. Így is marad, mert folytatni fogjuk a harcot” – méltatta a francia elnök Heller Ágnest , akivel 2018-ban találkozott Párizsban.

Emmanuel Macront most Heisler András Mazsihisz-elnök és Kardos Péter főrabbi fogadta a Kozma utcai zsidó temetőben. Azon kívül, hogy lerótta a kegyeletét, a francia elnök találkozott Heller Ágnes családjával, a holokauszt-emlékműnél pedig fejet hajtott a vészkorszak magyarországi áldozatai előtt.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok