Index Vakbarát Hírportál

A pusztítás mértéke rettenetes, vannak helyek, amelyek egyszerűen eltűntek

2021. december 13., hétfő 07:26

Andrew Beshear, Kentucky kormányzója súlyos katasztrófahelyzet kihirdetését kérte a tornádók pusztítása miatt. Bár a katasztrófahelyzetet már korábban kihirdették, azzal Kentucky legfeljebb ötmillió dollárt kaphatott volna a szövetségi kormánytól, ám súlyos katasztrófahelyzet esetén ennek nincs felső határa, a kormányzó ezért is nyújtotta be a hivatalos kérését az amerikai szövetségi katasztrófavédelmi hivatalnak, a FEMA-nak.

Sokáig nem kellett várni a válaszra, a Fehér Ház ugyanis közleményben tudatta, hogy Joe Biden amerikai elnök kihirdette a súlyos katasztrófahelyzetet Kentuckyban.

A tornádó által érintett emberek Caldwell, Fulton, Graves, Hopkins, Marshall, Muhlenberg, Taylor és Warren megyében tarthatnak igényt a szövetségi forrásokra, és többek között ideiglenes lakhatásukat, otthonuk helyreállítását és a biztosító által nem rendezett károkat tudják finanszírozni a segélyből.

A szövetségi támogatásokba egyébként az állami infrastruktúra helyreállítása is beletartozik.

A pusztítás mértéke rettenetes. Vannak helyek, amelyek egyszerűen eltűntek. Úgy értem, teljesen megsemmisültek

– mutatta be a jelenlegi helyzetet Andrew Beshear, hozzátéve, hogy több mint ezer ház semmisülhetett meg, a halálos áldozatok száma pedig vélhetően száz fölött van.

A péntekről szombatra virradóan lecsapó tornádók a legnagyobb pusztítást a Kentucky délnyugati vidékén fekvő, nagyjából tízezer lakost számláló Mayfield városában végezték, ahol megrongálódott a tűzoltóság épülete, valamint beomlott egy gyertyagyár teteje is, a romok alatt pedig sokan meghaltak.

A tornádók összesen öt amerikai államban végeztek pusztítást.

(MTI)

(Borítókép: a tornádók által letarolt Mayfield, Kentuckyban. Fotó: Tayfun Coskun / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok