Index Vakbarát Hírportál

Újabb börtönbüntetést szabtak ki Jimmy Lai hongkongi lapalapítóra, a kormány nagy kritikusára

2021. december 13., hétfő 11:10

Jimmy Lai hongkongi médiamogult még 2020 augusztusában vették őrizetbe a Hongkongban bevezetett nemzetbiztonsági törvény által bűncselekménynek minősített külföldiekkel való összejátszás gyanúja miatt.

Az általa 1995-ben alapított Apple Daily bulvárlapnak indult, majd a kétezres években egyre több politikai tartalmat jelenített meg, idővel pedig a pekingi kormány legnagyobb kritikusa lett, ám 2021 júniusában a lap megszűnt, miután a hongkongi rendőrség nemzetbiztonságért felelős egysége június 17-én őrizetbe vette a lap öt munkatársát, a hatóságok pedig a laphoz kötődő három cég vagyonát befagyasztották – mintegy 18 millió hongkongi dollárt (680 millió forintot).

Jimmy Laira újabb börtönbüntetést szabott ki a bíróság hétfőn, valamint további hét emberre az 1989-es Tienanmen téri események évfordulóján, tavaly engedély nélkül megtartott megemlékezés miatt.

A 74 éves Jimmy Lai jelenleg a börtönbüntetését tölti 2019-es, valamint tavalyi, engedély nélküli gyülekezéseken betöltött szerepei miatt, most pedig újabb 13 hónapnyi szabadságvesztést kapott büntetésül. A bíróság még a múlt csütörtökön mondta ki bűnösségét, jóllehet, Lai tagadta, hogy arra buzdított volna, hogy vegyenek részt a Hongkongban korábban minden év június 4-én megtartott, gyertyafényes megemlékezésen.

Az esemény megtartására a hongkongi rendőrség 30 év óta először tavaly nem adott engedélyt, majd idén is betiltották a rendezvényt a koronavírus-járványra hivatkozva.

Az eseménnyel összefüggésben hétfőn további hét ellenzéki aktivistát és korábbi törvényhozót ítéltek négy és fél hónaptól 14 hónapig terjedő börtönbüntetésre. További 13 vádlottra pedig már korábban kiszabtak tíz hónapig terjedő börtönbüntetést, míg három ember felfüggesztett börtönbüntetést kapott az ügyben.

(MTI)

Rovatok