Index Vakbarát Hírportál

Szankciókkal fenyegetőzik Moszkva irányába az uniós biztonságpolitikai főképviselő

2021. december 13., hétfő 12:49

Az Európai Unió az Oroszországgal szemben meghozható gazdasági szankciók új csomagjáról tárgyal az Amerikai Egyesült Államokkal és Nagy-Britanniával. Az ok: az orosz-ukrán határon kialakult feszültség. Ezt az uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő közölte Brüsszelben, a külügyminiszterek találkozója előtt. Josep Borrell hangsúlyozta: az ukrán határ közelében végzett orosz csapatösszevonás miatt az Európai Unió az elrettentés politikáját folytatja, hogy elkerülje a válság elmélyülését, közölte az MTI. 

Hozzátette: a Kijev elleni bármilyen agressziónak „nagy ára lesz” Moszkva számára.

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter azt mondta: az orosz-ukrán határon kialakult helyzet nem oldható meg katonai eszközökkel, csakis az ukrán válság rendezését célzó minszki megállapodás révén. Jelezte: nem várható, hogy az EU egyhamar döntést hozna a kínai téli olimpia diplomáciai bojkottjáról.

Annalena Baerbock új német külügyminiszter azt mondta: a jelenlegi időkben határozott és egységes hangra van szükség az EU külpolitikájában, ami azt jelenti, hogy nemcsak szavazni kell, hanem meg kell vizsgálni, milyen rendelkezésre álló eszközöket lehet a jövőben használni. Megerősítette, hogy az illetékes német ügynökség felfüggesztette az Oroszországból érkező Északi Áramlat-2 gázvezeték üzembe helyezésével kapcsolatos eljárást, „mivel az nem felel meg az európai jognak és egyéb követelményeknek”.

Rovatok