Index Vakbarát Hírportál

A hamu miatt képtelenség repülni La Palmán

2021. december 14., kedd 20:42

Ismét felfüggesztették a légijáratokat a Spanyolországhoz tartozó La Palma szigetén a Cumbre Vieja tűzhányóból előtörő hamufelhő miatt.

A Binter légitársaság azzal indokolta a lépést, hogy 

megnövekedett a vulkanikus hamu koncentrációja a légkörben, a szél ugyanis keleti irányba, vagyis a sziget repülőtere felé fújja a hamufelhőket.

A Cumbre Vieja ötven évnyi szunnyadás után szeptember 19-én kitört, aktivitása azóta jelentős ingadozásokat mutatott. Az RTVE spanyol közszolgálati televízió szerint a tűzhányó hétfőn heves robbanások és lávafolyamok kíséretében kitört, míg kedden már nagyjából lecsillapodott.

Ruben López vulkanológus felhívta a figyelmet arra, hogy a nyugalmi állapot még nem jelenti a mostani vulkáni aktivitás végét, tekintettel arra, hogy az utóbbi három hónapban ismételten előfordultak rövidebb nyugalmi időszakok, majd a tűzhányó újult erővel lépett ismét működésbe.

A vulkánkitörés miatt mintegy hétezer embernek kellett elhagynia az otthonát, a megkövült láva pedig 1200 hektár területet borít el, és csaknem 2900 épületet semmisített meg eddig.

(MTI)

Rovatok