Index Vakbarát Hírportál

Razziázott az Europol, 544 embert vettek őrizetbe

2021. december 14., kedd 18:46 | aznap frissítve

Európa-szerte 544 gyanúsítottat vettek őrizetbe egy dopping- és gyógyszerhamisítók elleni razzia során, valamint lefoglaltak 63 millió euró (23 milliárd forint) értékben különböző készítményeket – közölte az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezete (Europol) kedden.

A Shield (Pajzs) II fedőnevű műveletben 26 ország bűnüldözési hatóságai vettek részt francia, finn, görög és olasz nyomozók vezetésével, és

többségében doppingszereket és állítólagos koronavírus elleni gyógykészítményeket foglaltak le a bűnözőktől.

A nyomozás olyan bűnszervezetekre összpontosított, amelyek doppingszerekkel, valamint rákos megbetegedések, merevedési zavarok és allergiák kezelését szolgáló hamisított gyógyszerekkel, továbbá fájdalomcsillapítókkal kereskedtek. A bűnözők a közösségi hálózatokon keresztül forgalmazták termékeiket, vásárlóik pedig főként amatőr sportolók voltak.

Az Europol 33 bűnözői hálózat és 37 vállalat ellen nyomozott, az üggyel összefüggésben nagyjából 1400 büntetőeljárást indítottak és több mint 6500 sportolót ellenőriztek. Egyúttal jelezte, hogy közegészségügyi kockázatot jelentenek a hamisított gyógyszerek és egyéb készítmények, amelyeket illegálisan működő laboratóriumokban állítanak elő biztonsági és higiéniai előírások betartása nélkül, és ezért gyakran egészségre káros anyagokat tartalmaznak.

(MTI)

Rovatok