Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Ha rajtunk múlna, Szerbia már EU-tag lenne

2021. december 14., kedd 15:22

Ha rajtunk múlna, Szerbia már az Európai Unió tagjává vált volna – jelentette ki Szijjártó Péter kedden Brüsszelben.

A  külgazdasági és külügyminiszter az EU kül- és európai ügyekkel foglalkozó minisztereinek ülése, illetve a szerb kormányközi konferencia után tartott sajtótájékoztatóján beszélt erről, miközben bejelentette, az EU négy új csatlakozási tárgyalási fejezetet nyitott meg Szerbiával.

Most, mikor az EU számos történelmi jelentőségű kihívással néz szembe, a bővítés kifejezetten jó hír, sikertörténet lehetne  –  hangsúlyozta a miniszter, megjegyezve, az unió a harmincöt tárgyalási fejezetből eddig huszonkettőt nyitott meg Szerbiával.

Mi azt gondoltuk, hogy ma legalább dupla ennyit kellett volna megnyitni, mi azt gondoljuk, Szerbia erre készen áll, sajnáljuk, hogy ebben a kérdésben nem sikerült konszenzust elérni Brüsszelben

– fogalmazott Szijjártó Péter, megjegyezve, Magyarország arra törekszik, hogy Szerbia a jövőben minél több tárgyalási fejezetet nyisson meg az EU-val.

(Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Konrad Szymanski lengyel Európa-ügyi miniszter (b) az EU-tagországok általános uniós ügyekkel foglalkozó minisztereinek találkozóján Brüsszelben 2021. december 14-én. Fotó: Olivier Hoslet / EPA / MTI)

Rovatok