Index Vakbarát Hírportál

Tíz oltást kapott egy nap alatt, sokan ostobának és önzőnek tartják az új-zélandi férfit

2021. december 14., kedd 06:10

Egy meg nem nevezett új-zélandi férfi – mások nevében – egy nap alatt tízszer oltatta be magát koronavírus ellen. Az ottani egészségügyi minisztérium vizsgálatot indított.

A feltételezések szerint a férfi, aki több oltóközpontot is felkeresett, pénzt kapott az oltásokért.

„Nagyon komolyan vesszük és kivizsgáljuk ezt az ügyet. Aggódunk a helyzet miatt, és együttműködünk a megfelelő szervekkel” – idézte a helyi Stuff portál Astrid Koornneefet, az egészségügyi minisztérium immunizációs programjának vezetőjét.

Veszélyes, ostoba és önző döntés volt, hogy egy férfi mások nevében egyetlen nap alatt több oltást is beadatott magának – hangoztatják az oltóanyag-szakértők.

A minisztérium nem erősítette meg, hol történt az eset, de azt tanácsolta mindenkinek, aki az ajánlottnál több dózist kapott, hogy haladéktalanul forduljon klinikai tanácsért.

Korlátozottak az arra vonatkozó adatok, mi történhet valakivel, aki egyetlen nap alatt tíz Covid-vakcinát kap, mivel a tanulmányok nem terjedtek ki a túladagolásra – emlékeztetett az Aucklandi Egyetem vakcinológusa és docense.

Ez egy hihetetlenül meggondolatlan dolog

– mondta Helen Petousis-Harris.

A szakértő szerint a férfin hosszú távú mellékhatások remélhetőleg nem jelentkeznek, mert az oltóanyag néhány nap alatt távozik a szervezetből.

Azt azonban biztosnak tartja, hogy a túloltott másnap nem érezte túl jó magát az erőteljesebb immunválasz okozta tünetek miatt.

A férfi minden bizonnyal immunis lesz a koronavírus-fertőzés ellen, de semmilyen előny nem származik a többszörös dózisból, mert az immunválasz elhalványul.

Csak a megfelelő dózis véd

A kutatók nem véletlenül, és nem a hasukra csapva határozták meg a Covid-vakcina ajánlott dózisát. A nagyobb adag csak a szervezet reakcióját fokozza, amúgy semmi haszon sincs belőle.

Nem tudni, hogy a túloltott férfinak mikor lesz szüksége az emlékeztető oltásra, de Petousis-Harris szerint bizonyára nem akarja majd sietve megkapni.

Elgondolkodtatónak nevezte a férfi anyagi helyzetét, akit a kényszer vitt rá a fölösleges kockázatra, ugyanakkor azokat a kiváltságosakat is bírálta, akik fizettek azért, hogy elkerüljék az oltást.

„Ez elképesztően önző dolog” – mondta az egyetemi oktató a New Zealand Herald szerint.

A beoltatlan emberek ugyanis azt állítják, hogy beoltottak, miközben a fertőzést terjeszthetik, ők maguk pedig nem védettek az infekcióval szemben.

Nézetét osztja a Malaghan Intézet igazgatója és immunológusprofesszora. Graham Le Gros szerint a túloltás – kivált a delta-mutáns terjedése miatt – egyformán „ostobaság és veszélyes” a férfi és azok szempontjából is, akiket helyettesített, és így nem kapták meg a Covid–19-vakcinát.

Valószínűleg „nagyon fájt a karja” a tíz oltás után – véli az immunológus.

Az immunrendszer általában kifogástalanul működik, „okos”, egy bizonyos ponton azonban „telítődik”, így nem valószínű, hogy tíz oltás egy nap alatt halált okozna. Le Gros szerint azonban sok dózis beadása következmények nélkül azt is jelentheti, hogy a vakcina nem eléggé hatásos.

Az immunrendszer nem lineáris. Csak a megfelelő mennyiségre van szükség ahhoz, hogy egy igazán erőteljes, védelmet nyújtó immunválasz alakuljon ki

– mondta a professzor.

Az emlékeztető oltás, vagyis a néhány héttel vagy hónappal későbbi következő oltás sokkal hatásosabb immunválaszt vált ki, mint ha egyszerre több dózist kapnánk – tette hozzá Le Gros, aki szerint pazarlás volt a szükségesnél több vakcinát felvenni.

Ezzel egyrészt nem teszik magukat védettebbé, ugyanakkor ostobaság olyan emberek helyett felvenni az oltást, akik maguk is védelemre szorulnak – mondta a professzor.

(Borítókép: Képünk illusztráció. Fotó:  Andrey Rudakov / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok