Index Vakbarát Hírportál

Alekszej Navalnij kapta idén a Szaharov-díjat, a lánya a megalkuvókat bírálta

2021. december 15., szerda 14:20

Vlagyimir Putyin orosz elnök ellenfeleként ismert orosz ellenzéki politikus és aktivista, a 2021. február 2-án két év nyolc hónap letöltendő büntetőborra ítélt Alekszej Navalnij kapta 2021-ben a Szaharov-díjat, az Európai Parlamentnek az emberi jogok védelméért és a gondolatszabadságért járó elismerését. 

Alekszej Navalnij távollétében ezt a lánya, Darija Navalnija vette át, aki beszédében élesen bírálta azokat, akik a pragmatizmusra hivatkozva szívesen engednek diktátoroknak, és felszólította Európát, hogy maradjon hű az eszméihez. Amikor írtam apámnak, hogy megkérdezzem, mit mondjak itt, azt válaszolta,

senki ne merjen egyenlőségjelet tenni Oroszország és a Putyin-rezsim között. Oroszország Európa része,

és törekszünk is, hogy a részéve váljunk, de azt is szeretnénk, ha Európa küzdene magáért, a csodálatos eszméiért – idézte fel az orosz ellenzéki vezető lánya. 

A Szaharov-díjat átadó EP-elnök, David Sassoli a maga részéről emlékeztetett: (Alekszej Navalnijt) fenyegették, megkínozták, megmérgezték, letartóztatták, börtönbe zárták, de nem voltak képesek meggátolni, hogy hallassa a hangját.  Ahogyan egyszer fogalmazott, a korrupció ott virágzik, ahol nem tartják tiszteletben az emberi jogokat, és azt hiszem, igaza van. A korrupció elleni harc egyúttal az egyetemes emberi jogok tiszteletben tartásáért folytatott harc is, biztosan egy harc az emberi méltóságért, a jó kormányzásért és a jogállamiságért – hívta fel a figyelmet David Sassoli. 

 A 45 éves Alekszej Navalnij a parlamenten kívüli ellenzék orosz ellenzék világhírű alakja képviselője. A 2011-2012-es Putyin-ellenes oroszországi tiltakozási hullám egyik fő szervezője volt, a 2013-as moszkvai polgármester-választáson pedig második lett. Több nem engedélyezett megmozdulás miatt elzárásra ítélték.

2020 augusztusában Alekszej Navalnijt novicsokkal megmérgezték, miután Novoszibirszkben anyagot gyűjtött egy leleplezéshez, ahol feltehetően anyagot gyűjtött egy újabb leleplezéshez. Innen  Tomszkba indult tovább, ahonnan Moszkvába tartott, de végül Omszkban kényszerleszállást kellett végrehajtania a repülőgépének, hogy eszméletlen állapotban vigyék kórházba. Később több mint egy hónapon át a berlini Charité egyetemi klinikán kezelték, ahonnan hazatérve az elítéléséig vezető per várta.

A Szaharov-díjat az Európai Parlament 1988 óta ítéli oda olyasvalakinek, aki jelentős erőfeszítéseket tesz, nagy áldozatokat vállal az emberi jogokért, a gondolat szabadságáért és a demokráciáért folytatott küzdelemben. A Nobel-békedíjas Andrej Szaharov orosz fizikus nevét viselő díjra a parlamenti frakciók vagy legalább 40 képviselő ajánlhat jelöltet. A díj mellé 50 ezer euró (mintegy 18 millió forint) jutalom jár. 2021-es szűkített listáján a tálib uralommal szemben a  szabadságjogaikért fellépő afgán nők és Jeanine Áñez bolíviai politikus, volt ügyvezető államfő szerepelt, akit az Evo Morales regnálása utáni szabad választás után átadta a hatalmat, 2021. március 13-án azonban letartóztatták egy Evo Morales elleni állítólagos puccs szervezése miatt „terrorizmus, lázadás és összeesküvés” vádjával. Azóta is börtönben van.

(Borítókép:  Daria Navalnaya, David Sassoli és Leonid Volkov az Európai Parlamentben Strasbourgban 2021. december 15-én.  Fotó:  Julien WARNAND / POOL / AFP)

Rovatok