Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Bizottság változtatna az uniós menekültügyi szabályokon

2021. december 15., szerda 07:40

Az Európai Bizottság kedden javaslatot nyújtott be a schengeni határellenőrzési szabályok megújítására, azért, hogy a belső határellenőrzéseket továbbra is csak végső megoldásként lehessen alkalmazni.

A testület javaslatának értelmében, ha valamely tagállam úgy határoz, hogy előre látható fenyegetésekre válaszul meghosszabbítja az ellenőrzéseket, először azt kell értékelnie, hogy nem megfelelőbbek-e olyan alternatív intézkedések, mint a célzott rendőrségi ellenőrzések és a megerősített rendőrségi együttműködés.

A hat hónapot meghaladó meghosszabbításokra vonatkozóan kockázatértékelést kell végezni, az ideiglenes intézkedések időtartama nem haladhatja meg a két évet.

Az Európai Bizottság a határellenőrzési reformtervezetben lehetővé kívánja tenni a közös határ közelében feltartóztatott illegális bevándorlók egyik tagállamból a másikba történő átadását. A testület javaslata megnyitná annak a lehetőségét, hogy egy tagállam visszaküldhesse őket abba a szomszédos tagállamba, ahonnan érkeztek, ahelyett, hogy a származási országába küldené vissza őket, ahogyan ez a jelenlegi szabályok szerint történik.

Az Európai Unió végrehajtó szerve emellett további intézkedéseket javasol az uniós menekültügyi és visszaküldési szabályok keretében, annak tisztázására, hogy a tagállamok – az alapvető jogok maradéktalan tiszteletben tartása mellett – hogyan reagálhatnak ilyen helyzetekben.

Ez magában foglalja annak lehetőségét, hogy a menedékjog iránti kérelmek nyilvántartásba vételi határidejét legfeljebb hétre hétre hosszabbítsák meg, valamint az orvosi esetek kivételével az összes menedékjog iránti kérelmet a határon vizsgálhassák meg. Továbbra is garantálni kell a tényleges hozzáférést a menekültügyi eljáráshoz, valamint a tagállamoknak biztosítaniuk kell a segítséget nyújtó humanitárius szervezetek számára is a hozzáférést.

(MTI)

Rovatok