Index Vakbarát Hírportál

Véletlenül fogták el a műkincstolvajokat Izraelben

2021. december 15., szerda 21:56

Mintegy kétezer éves római kori bronztárgyakat találtak műkincstolvajoknál Jeruzsálemben – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű hírportál szerdán. A tolvajokat közlekedési vétség miatt állították meg az izraeli rendőrök, majd az ellenőrzésnél az egyenruhásoknak feltűnt egy régiségekkel teli doboz a járműben.

Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) szakemberei szerint a műkincstolvajok illegális ásatásáról származnak a talált leletek, melyekről később a régészek megállapították, hogy azokat a rómaiak az i.sz. 132-136-os Bar Kochba-felkelés idején a zsidó felkelők hadizsákmányként szerezték. A kincsek között díszes füstölőket és egy boroskancsót is találtak.

A bronz füstölőket valószínűleg gazdag római otthonokban vagy templomokban használták. A boroskancsót egy bankettjelenet díszíti, amelyen egy ember egy boroskancsóval hever. A hatóságok lefoglaltak egy díszes háromlábú kőtálat, római agyaglámpákat és több száz az i.sz. 2-3. században vert érmét is. A közel-keleti országban igen ritka, hogy ókori bronz tárgyakra lelnek, mert ez a fém rendkívül értékesnek számított, és ezért általában megolvasztották és újra felhasználták.

Nyomozás indult a régiségekkel utazó három gyanúsított ellen, akik valószínűleg azért hozhatták a készletet Jeruzsálembe, hogy eladják azokat. A szakértők úgy vélik, hogy a Bar Kochba-felkelők Ciszjordánia déli részén, Tarqumija határátkelő mellett található egykori rejtekhelyéről lopták el a tárgyakat, ugyanis ezen a helyszínen a közelmúltban illegális ásatásokra lettek figyelmesek. Megpróbáltál elfogni a törvényszegőket, de a műkincstolvajok elszöktek, miután az autóban találtakhoz hasonló ősi leleteket hagytak maguk után.

(via MTI)

Rovatok