Index Vakbarát Hírportál

Az orosz titkosszolgálat megölt egy embert Berlinben

2021. december 15., szerda 18:20 | aznap frissítve

Orosz állami szervek megbízásából gyilkoltak meg Berlinben egy csecsen emigránst – mondta ki szerdán a német főváros legfelsőbb bírósága, amely az elkövetőt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte. 

A berlini ítélőtábla (Kammergericht) az állam elleni súlyos bűncselekmények ügyében illetékes szövetségi legfőbb ügyészség álláspontját elfogadva bizonyítottnak találta, hogy a negyvenéves, áldozatával hangtompítós fegyverrel végző elkövető a belbiztonságért felelős orosz nemzetbiztonsági szolgálat tisztje, és a bűncselekményt ebben a minőségében követte el. Az ügy részleteiről itt írtunk korábban.

Az ítélet szerint a 2019. augusztus 23-án elkövetett gyilkosságot a tettes „Berlinben állomásoztatott segítői aprólékosan előkészítették”. Az 56 éves orosz elkövető kerékpáron közelítette meg áldozatát, és hátulról, közvetlen közelről kétszer fejbe lőtte.

A Moabit nevű városrész egyik parkjában elkövetett gyilkosság után a közelben futó Spree folyó partján bokrok közé rejtőzve átöltözött, Glock 26 típusú, 9 milliméteres fegyverét, kerékpárját és parókáját a folyóba hajította, majd egy elektromos rollerrel megpróbálta elhagyni a környéket, de a rendőrség feltartóztatta. Az eljárás alatt az elkövető végig tagadta, hogy bármi köze lenne az ügyhöz. 

A személyes adatok védelméről szóló jogszabályok alapján csak Tornike K. néven azonosított áldozat csecsen nemzetiségű és grúz állampolgárságú volt. Az 1999-ben kezdődött második csecsen háborúban a szeparatisták oldalán harcolt. Hazájából 2005-ben Grúziába, 2016-ban pedig Németországba menekült.

Menedékjogi kérelmét elutasították, a hatósági döntést megtámadta a bíróságon, az eljárás haláláig nem kezdődött el. A német hatóságok 2017-ben közveszélyes iszlamistaként sorolták be. Két év múlva ezt a minősítést megváltoztatták, a csecsen emigránst a szélsőséges iszlamizmussal kapcsolatba hozható, úgynevezett releváns személyek közé sorolták át.

Tornike K. olyan mecsetekbe járt, amelyeket kaukázusi származású iszlamisták is látogatnak. Akkor is éppen imára ment, amikor meggyilkolták. Az ügy feszültséget okozott a német–orosz kormányzati kapcsolatokban.

A német jog és Németország szuverenitásának súlyos megsértése az orosz hatóságok megbízásából Berlinben elkövetett gyilkosság 

– ezt néhány órával később közölte a német külügyminiszter az ügyben hozott ítélet után.

Annalena Baerbock közleményében rámutatott: a berlini ítélőtábla az állam elleni súlyos bűncselekmények ügyében illetékes szövetségi legfőbb ügyészség álláspontját elfogadva bizonyítottnak találta, hogy a 2019-ben történt bűncselekmény orosz „állami megrendelésre elkövetett gyilkosság” volt.

Ezért megbeszélésre a minisztériumba kérették Oroszország berlini nagykövetét, és tájékoztatták arról, hogy nemkívánatos személynek nyilvánították a külképviselet diplomáciai személyzetének két tagját 

– közölte a német diplomácia vezetője.

Oroszország szerint ez „barátságtalan fellépés” volt

Marija Zaharova, az orosz külügyi szóvivő szerdán a Telegram-csatornáján erre reagálva elmondta: Moszkva nem fogja válasz nélkül hagyni, hogy két orosz diplomatát kiutasítottak Berlinből.

Berlin barátságtalan fellépése nem marad megfelelő válasz nélkül. A közeljövőben nyilatkozatot teszünk az ügyben

– mondta. 

Leonyid Szluckij, az orosz parlamenti alsóház külügyi bizottságának elnöke újságíróknak kijelentette, hogy a két orosz diplomatának a kiutasítása és a gyilkosság állami megrendelésével kapcsolatos vádak „megnehezítik majd Moszkva és Berlin kapcsolatát”. A képviselő szerint sem a bírósági ítélet, sem a diplomaták kiutasítása nem nevezhető igazságosnak. Szerinte az eljárás politikai indíttatású volt, a bizonyítékokban pedig nagy hiányosságok voltak, ami kétségessé teszi az ítélet objektivitását.

Szluckij sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy ezzel a lépéssel kezdődik meg az interakció az új összetételű német kabinettel. Zaharovára utalva azt mondta, hogy „Oroszország válasza megfelelő és szimmetrikus lesz”.

(via MTI)

Rovatok