Index Vakbarát Hírportál

Plágiumbotrány miatt máris lemondott az új román kormány minisztere

2021. december 15., szerda 19:10

Kevesebb mint három héttel hivatalba lépése után benyújtotta lemondását szerdán Florin Roman, az új román nagykoalíciós kormány kutatásért, innovációért és digitalizálásért felelős, plágiumbotrányba keveredett minisztere.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) közigazgatási és közbiztonsági kabinetjét vezető alelnökét a román médiában azzal vádolták meg, hogy a mesterképzést lezáró szakdolgozatában plagizált, a képviselőház honlapján közzétett szakmai önéletrajzában pedig csúsztatások szerepelnek.

A Libertatea című lap szerint a közgazdasági, kommunikációs és nemzetbiztonsági képesítésekkel rendelkező, politikai karrierje előtt újságíróként tevékenykedő Florin Roman önéletrajzában egyetlen olyan utalás szerepel, amely szerint az általa irányítandó szakterülethez is ért, de a politikus a lap kérésére semmivel sem tudta igazolni, hogy az állítólag általa írt, Az információs hálózatok elmélete című könyv tényleg létezik.

Az önéletrajzban feltüntetett tanulmányok igazolásaképpen Florin Roman tíz olyan oldalt küldött el a Libertateának 2012-ben a bukaresti Titu Maiorescu Egyetem pszichológia karához benyújtott szakdolgozatából, amelyről a lap azt állítja, hogy a Temesvári Műszaki Egyetem egyik, 2008-ban kiadott tankönyvének szó szerinti másolata. Szerdán Daniel David, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) rektora a Digi 24 hírtelevíziónak azt mondta, Florin Roman valójában nem szerzett oklevelet – amint azt az önéletrajzában állítja – a BBTE közgazdasági karán, hanem egy rövidebb képzésben vett részt az egyetem gyulafehérvári kihelyezett főiskoláján.

A politikus a közösségi oldalán jelentette be lemondását, „médialincselés” áldozatának nevezve magát, és rágalmazási perrel fenyegette meg Dacian Cioloșt, az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnökét, aki szerinte a háttérből irányította lejáratását. Florin Roman tagadta a plágiumvádat, és arra hivatkozott: lemondásával meg akarja előzni, hogy ez a botrány hátráltassa a kormány munkáját. 

Médiaértesülések szerint a minisztert Nicolae Ciucă kormányfő mondatta le. A digitalizálásért felelős tárca irányítását Virgil Popescu energiaügyi miniszter veszi át ügyvivőként egy új miniszter kinevezéséig.

(via MTI)

(Borítókép: Florin Roman / Facebook)

Rovatok