Index Vakbarát Hírportál

John F. Kennedy lánya lehet az Egyesült Államok nagykövete Ausztráliában

2021. december 16., csütörtök 21:26

Joe Biden amerikai elnök John F. Kennedy meggyilkolt elnök lányát, Caroline Kennedyt jelöli az Egyesült Államok canberrai nagykövetének – jelentette be a washingtoni Fehér Ház csütörtökön. A 64 éves Caroline Kennedy már volt nagykövet: az Obama-kormány idején, 2013 és 2017 között Tokióban.

(Kennedy) fontos feladatot töltött be a II. világháború befejeződésének 70. évfordulója alkalmából megrendezett megemlékezéseken, amelyeknek csúcspontja Barack Obama elnök hirosimai és Abe Sindzó japán miniszterelnök Pearl Harbor-i, történelmi jelentőségű látogatása volt

– írta a jelölés indoklásában a Fehér Ház.

A képzőművész és jogász végzettségű Caroline Kennedy a néhai elnök egyetlen élő gyermeke, számos polgárjogi témájú könyv szerzője és bestseller-könyvek szerkesztője. Öccse, ifjabb John Kennedy és felesége 1999-ben repülőgép-baleset áldozata lett.

Biden elnöknek a jelölést a szenátus elé kell terjesztenie jóváhagyásra. Marise Payne ausztrál külügyminiszter a közösségi médiában megjelent közleményében üdvözölte az amerikai elnök választását:

Ha jóváhagyják (Kennedy) jelölését, akkor vele (Canberra) szerteágazó washingtoni politikai kapcsolatokra tehet szert, valamint az indiai-csendes-óceáni térséget alaposan ismerő nagykövetet akkreditálhat

– írta.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter kedden Jakartában kijelentette, hogy nemzetbiztonsági érdek az üres posztok betöltésére kiválasztott nagykövetek mielőbbi szenátusi jóváhagyása, ezért arra kérte a kongresszusi felsőházat, hogy gyorsítsa fel a jóváhagyási folyamatot. A múlt hét végéig a Biden-kormány nagykövet-jelöltjeinek mindössze 16 százalékát hagyták jóvá – mutatott rá Blinken, hozzátéve, hogy az előző három adminisztrációnál 70-90 százalékos volt ez az arány – számol be az MTI.

Rovatok