Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter százezer vakcinát vitt az Iránba menekült afgánok oltásához

2021. december 16., csütörtök 17:45

Európának fontos érdeke annak megakadályozása, hogy az Afganisztánból kiinduló újabb tömeges migrációs hullámok elérjék a kontinenst, ami felértékeli Irán szerepét – közölte a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Teheránban.

A Hosszein Amír Abdollahjan iráni külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatón Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy fontos lenne megakadályozni az Afganisztánból meginduló tömeges migrációs hullámokat, de ha nem is sikerül, akkor azt kell meggátolni, hogy ezek az emberek eljuthassanak Európáig, ami felértékeli a szomszédos Irán szerepét.

Elmondása szerint a perzsa állam már az idei év előtt is több mint 3,5 millió afgán menekültet fogadott be, és az ENSZ becslései szerint akár további háromszázezren is érkezhetnek.

Nyilvánvaló, hogy ha ezek az emberek megindulnak Európa irányába, akkor az ránk nézve súlyos biztonsági és járványügyi kockázatokat fog jelenteni

– mondta a külgazdasági és külügyminiszter, aki arról is beszámolt, hogy

százezer dózist hoztak Iránba a Sinopharm koronavírus-vakcinájából az ott-tartózkodó afgánok átoltottságának növelésére.

Szijjártó Péter kitért az utóbbi években összeomlott iráni nukleáris megállapodás témájára is. Elmondta, hogy Magyarország minden olyan javaslatot támogat, amely közelebb visz a helyreállításához.

Mi úgy látjuk, hogy a világ jelenleg éppen elég nehézséggel küzd, ezért felértékelődik annak a lehetősége, hogy egy-egy konfliktust le tudjunk zárni

– fogalmazott Szijjártó Péter. Hozzátette: ha sikerülne újraépíteni a kapcsolatokat Iránnal, a világ biztonságosabb hely lenne. De Magyarország addig is készen áll a lehető legszorosabb együttműködés kialakítására a szankciók által nem érintett területeken – fogalmazott.

A sajtótájékoztatón elmondták, hogy megállapodás született Iránnal a védettségi igazolványok kölcsönös elismeréséről, így a koronavírus ellen beoltott magyar állampolgárok a vakcina típusától függetlenül szabadon beutazhatnak az országba. Az erről szóló egyezmény már pénteken hatályba lép.

Szijjártó Péter a nap folyamán Ebrahim Raiszi iráni elnökkel és a gazdasági miniszterrel is találkozik Teheránban.

Rovatok