Index Vakbarát Hírportál

Akár lőhetnek is az illegális határátlépőkre az ukrán határőrök

2021. december 16., csütörtök 06:08

December 15-én lépett életbe az új szabályozás, ami szabadabbá tette az ukrán határőröknek a kényszerítő eszközök használatát, például a fegyverüket, vagy a szolgálati ebeket, ha a szóbeli felszólításra nem reagál egy határsértő. 

Az Index korábban beszámolt róla, hogy a kijevi parlament elfogadta azt a módosítást az állami határőrszolgálatáról szóló törvényhez, amelynek értelmében mostantól a határőrök például önvédelmi és objektumvédelmi célból használhatják fegyvereiket. Az intézkedést valószínűleg a belarusz-lengyel határon történtek is elősegítették.

Az Állami Határőr Szolgálatról szóló jogszabály módosítása egy sor olyan újdonságot tartalmaz, amelyek lehetővé teszik a kényszerítő eszközök szélesebb körű használatát arra az esetre, amikor a szóbeli felszólítások hiábavalók a törvénytelen dolgokat, például fegyveres agressziót elkövetőkkel szemben.

A mostantól hatályos jogszabály értelmében a határőrök szabadon bevethetik a szolgálati ebeket, megbilincselhetik az elkövetőket, mozgást akadályozó eszközöket és egyéb elhárítást szolgáló kényszerítő eszközöket is alkalmazhatnak, például kötözőhálót, gumi- és műanyagbotot, illetve könnyfakasztó sprayt is.

Ezentúl lőfegyvereket, haditechnikai eszközöket is bevethetnek, amennyiben azt szükségesnek ítélik meg. Mindezek mellett az államhatár átlépése és a fegyverzet idegen területen való használata is megengedett, ha idegen területről történt fegyveres támadást kell visszaverni, áll az információban. 

(via KárpátHír)

Rovatok