Index Vakbarát Hírportál

A hazaérkező vendégmunkások miatt több ezer rendőr fog dolgozni a román határátkelőkön

2021. december 17., péntek 18:23

A karácsonyi szabadságok idején hazalátogató, külföldön élő románok tömeges érkezésére számítva erősítést vezényeltek a legforgalmasabb határátkelőkhöz. 

Az Index hírül adta, hogy az újonnan bevezetett karanténintézkedések miatt a szokásosnál hosszabb várakozási időre kell számítani a hazaérkező román vendégmunkásoknak. A rendőröknek már többször intézkedniük kellett. 

A román hatóság tudatta, hogy az ünnepi időszakban országszerte 3800 határrendőr fog szolgálatot teljesíteni a határátkelőknél, felkészülve arra, hogy szükség esetén a megengedett maximális kapacitással dolgozzon. Az európai uniós szomszédok esetében a határellenőrzést közösen végzik, ezért a román határrendészet mind a magyar, mind a bolgár társszervekkel folyamatosan egyeztet a torlódások megelőzését vagy csökkentését célzó közös intézkedésekről.

A világjárvány miatt az érkezőknek nemcsak az úti okmányok ellenőrzésére, hanem a közegészségügyi hatóságok által végzett járványügyi szűrésre – adott esetben karanténintézkedésre – is számítaniuk kell. A határrendészet közleménye is felhívta a figyelmet arra, hogy

december 20-tól a Romániába utazóknak szintén ki kell tölteniük a PLF (Passenger Locator Form) digitális járványügyi adatlapot, függetlenül attól, hogy közúti, vasúti, légi vagy vízi járművel érkeznek-e az országba.

Belépéskor az úti okmányok ellenőrzésekor a határrendőrség informatikai rendszerében megjelenik, hogy a plf.gov.ro kormányzati honlapon elérhető adatlapot kitöltötték-e már. Az utast ennek hiányában is beengedik az országba, azzal a figyelmeztetéssel, hogy ha 24 órán belül nem tölti ki a digitális járványügyi adatlapot, akkor kétezertől háromezer lejig terjedő (150 ezer–225 ezer forint) bírságra számíthat.

A román határrendészet azt tanácsolja az utazóknak, hogy idejében készítsék elő úti okmányaikat, a karanténmentességre jogosító igazolásaikat, és tájékozódjanak a cél- és tranzitországok által előírt utazási feltételekről.

(via MTI)

Rovatok