Index Vakbarát Hírportál

Elfogadták a külföldi tulajdont korlátozó lengyel médiaszabályozást

2021. december 17., péntek 21:52

A lengyel szejm pénteken elfogadta azt a törvénymódosítást, amely értelmében a több mint fele arányban Európná kívüli tulajdonú médiacégek nem kaphatnának működési engedélyt Lengyelországban. Az amerikai Discovery tulajdonában lévő ellenzéki TVN24 tiltakozását fejezte ki.

Véglegesen elfogadta pénteken a lengyel szejm a külföldi részesedésű média működési engedélyeiről szóló törvénymódosítást, amelyet még szeptember elején az ellenzéki többségű szenátus elutasított.

A most megszavazott törvénymódosítás értelmében a külföldi cégek csakis akkor kaphatnának médiaszolgáltatási engedélyt Lengyelországban, ha az Európai Gazdasági Térségen (EGT) kívüli jogi személyek tulajdoni hányada bennük nem haladja meg a 49 százalékot.

Ezt a megoldást a szeptemberi parlamenti munkálatok során többen a TVN24 nevű, amerikai tulajdonú, ellenzéki beállítottságú lengyel hírtelevízió ellen irányuló lépésként értelmezték. A csatorna tényleges tulajdonosa ugyanis az amerikai Discovery társaság, noha a hírtévét formálisan a Polish Television Holding BV nevű cég felügyeli, amely azonban Hollandiában, az amszterdami Schiphol repülőtér területén – vagyis egy virtuális címen – van bejegyezve.

A TVN24 működési engedélyét szeptember 22-én, annak lejárta előtt az illetékes lengyelországi testület meghosszabbította.

A wirtualnemedia.pl szakportál szerdai cikke szerint a most megszavazott törvénymódosítás a jövőben veszélyeztetheti a Discovery más lengyelországi csatornáinak működését is.

A TVN24 honlapján a pénteki szavazás után közzétett, a TVN Discovery Csoport által jegyzett nyilatkozat a szabad média ellen elkövetett példátlan támadásnak minősíti az új előírásokat.

A jogszabály Lengyelország legnagyobb és legfontosabb szövetségese ellen irányul, hiszen a lengyel biztonság és a lengyel gazdaság zömében az Egyesült Államokra támaszkodik

– olvasható a dokumentumban, amely szerint a Discovery minden jogi eszközt mozgósítani fog lengyelországi missziója érdekében. A nyilatkozat aláírói reményüket fejezték ki, hogy a lengyel államfő megvétózza a jogszabályt. Andrzej Duda korábban nem zárta annak a lehetőséget, hogy nem írja alá a törvényt.

A Telex írta meg, hogy 2020-ban a Havas Media Group mérése szerint a 0-24 sugárzó TVN24 volt a legnézettebb hírcsatorna Lengyelországban 5,36 százalékos piaci részesedéssel. A hírcsatorna volt az ötödik legnézettebb televízióadó az egész országban, és a nézettsége jelentősen – közel húsz százalékkal – nőtt az előző évhez képest.

(MTI)

Rovatok