Index Vakbarát Hírportál

Ismét felgyújtották az ünnepi kecskét Svédországban

2021. december 17., péntek 16:39

Felgyújtottak egy karácsonyi látványosságnak szánt, óriási, szalmából készült kecskét a Svédországi Gavle városában – írta meg a BBC. A rendőrség az eset után letartóztatott egy negyvenes éveiben járó férfit. A kecskét már számos alkalommal próbálták elpusztítani, de eddig még minden ünnepet túlélt 2016 óta, mióta 24 órás őrizet alatt van.

Már csupán egy hét van karácsonyig, és nem tudom megérteni, hogyan követhet el valaki ilyesmit egy világszerte ismert karácsonyi jelkép ellen

 – mondta el Rebecca Steiner, a város önkormányzatának szóvivője. 

A Gavlebockennek (Gavle kecskéjének) nevezett látványosságot 1966 óta állítják fel minden karácsonykor a város főterén. Azóta gyakran volt gyújtogatók és rongálók célpontja

Egyszer helikopterrel próbálták elrabolni, és már autóval is keresztülhajtottak rajta, de legtöbbször tűzzel akarják elpusztítani. Abban az évben, amikor először felállították, szilveszter éjfélkor gyújtották fel. 

A kecskének saját Twitter-profilja van, és talán azzal is kihívta maga ellen a sorsot, hogy korábban arról küldött üzenetet, hogy már ötödik éve nem történt semmi baja.

Egy kisebb szalmakecskét, amelyet Kistestvérnek neveztek el, szombaton gyújtottak fel a városban. 

(Borítókép: Gavle kecskéje 2021. november 28-án. Fotó: Mats Astrand / TT News Agency / AFP)

Rovatok