Index Vakbarát Hírportál

Franciaország kizárta a briteket az omikron-variáns miatt

2021. december 18., szombat 15:54

Péntek éjjel hatályba lépett egy új utazási korlátozás, amely által Franciaország gyakorlatilag teljesen bezárkózott a britek előtt.

Az új rendelkezést még csütörtökön jelentették be a francia hatóságok. A drákói lépést azzal indokolták, hogy a briteknél – saját bevallásuk szerint – már tízezres nagyságrendben lehet jelen az omikron-variáns és szeretnék megakadályozni azt, hogy ez Franciaországban is hasonló mértékben elterjedjen. 

A szabályozás értelmében innentől kezdve kizárólag nyomós indokok mellett engedélyezik a beutazást az Egyesült Királyságból Franciaországba. Ezen kívül csak azokat a francia vagy európai állampolgárokat engedik be az országba, akik visszatérnek a szigetekről. Továbbá azt is előírták, hogy minden, az Egyesült Királyságból érkező embernek hét napra karanténba kell vonulnia (ezt két napra csökkenthetik, amennyiben az illető negatív tesztet tud felmutatni).

Az utazási korlátozások pénteken éjfélkor már életbe is léptek, előtte sokan még pánikszerűen, kapkodva próbáltak bejutni Franciaországba. Londonban, illetve Doverben hosszú sorok alakultak ki a Csalagúton áthaladó az Eurostar vonatjáratokra várva.

(via France24)

(Borítókép: Utazók egy franciaországi repülőtéren 2021. december 2-án. Fotó: Sarah Meyssonnier / Reuters)

Rovatok