Index Vakbarát Hírportál

Őrizetbe vették a brit munkáspárt volt vezetőjének testvérét

2021. december 19., vasárnap 21:54

A londoni rendőrök őrizetbe vették Piers Corbynt, aki a munkáspárt volt elnökének, Jeremy Corbynnak a testvére.

A 74 éves férfi oltásellenes aktivistaként vált ismertté az utóbbi időben. Nemrég egy londoni demonstráción is beszédet mondott, ahol arra szólította fel az embereket, hogy 

gyújtsák fel a parlamenti képviselők irodáit.

Emiatt vették őt őrizetbe a rendőrök vasárnap hajnalban. A férfit a rendőrség – nem meglepő módon – azzal gyanúsítja, hogy a beszédében gyújtogatás elkövetésére bujtotta fel az embereket.

Birtokunkba került egy, a közösségi médiában terjedő videó, amelyben az embereket arra biztatták, hogy gyújtsák fel a parlamenti képviselők irodáit. Ezt jelenleg is elemezzük, zajlanak a vizsgálatok

– közölték. 

Corbyn egyébként azok ellen a parlamenti képviselők ellen ágált, akik nemrég megszavazták a brit törvényhozásban az úgynevezett járványügyi B tervet, amellyel a kormány a jövőben esetlegesen bevezetendő korlátozásokat helyezett kilátásba. 

A felvétel egyébként még mindig elérhető a Twitteren. A videóban Piers Corbyn szó szerint azt mondta a B-tervet megszavazó politikusokról, hogy

össze kell állítanunk egy listát róluk, ezt meg tudjuk csinálni az internet alapján. És ha az önök körzetének parlamenti képviselője is köztük van, akkor azt javasolnám Önöknek: menjenek oda az irodájukhoz és gyújtsák fel. De ezt nem mondhatom el élő adásban, remélem ez most nem megy élőben. 

Ezen kívül Piers Corbyn arról is szót ejt a videóban, hogy a saját testvére is javaslat ellen szavazott és hogy a hozzá hasonló politikusokat támogatni kell, miközben azokat „gazfickókat”, akik a B tervet megszavazták „agyon kell verni”.

Piers testvére, Jeremy Corbyn egyébként 2015 és 2020 közt volt a munkáspárt vezetője. E tisztségben Sir Keir Starmer váltotta őt tavaly, elsősorban amiatt, hogy 2019 végén a párt leszerepelt a választásokon. 

(via Sky News)

(Borítókép: Piers Corbyn, a brit ellenzéki Munkáspárt volt vezetőjének, Jeremy Corbynnak a testvére 2020. november 27-én. Fotó: Tolga Akmen / AFP)

Rovatok