Index Vakbarát Hírportál

Több mint háromezren nagyon bátrak Svájcban

2021. december 19., vasárnap 06:17

Több mint háromezer úszó vett részt a 82. alkalommal megrendezett karácsonyi kupán a Genfi-tóban, a szervezők szerint ez rekordszámú jelentkezésnek számít a szombaton és vasárnap megrendezett úszóversenyen. Szombaton mintegy 1500 ember mártózott meg a Genfi-tó vizében, melynek hőmérséklete 7 fok körüli volt, míg a levegő hőmérséklete alig volt nulla felett. Vasárnap is hasonló számú merész úszóra számítanak.

A Covid–19 miatt tavaly nem tartották meg az úszóversenyt – amelyet egyébként még 1934-ben indított el a Genfi Úszóklub –, ezért lett idén két napos. A résztvevők rendszeres időközönként körülbelül húsz fős csoportokban indultak el a Genfi-tó hideg vizébe. A legtöbben jelmezbe voltak öltözve. Pontosan száz métert kell megtenniük az úszóknak.

A rekord idő, ami alatt eddig megtették ezt a távot, alig egy perc, pontosan 59,26 másodperc. A versenyen a leggyorsabb férfit és nőt 500 svájci frankkal, vagyis csaknem 177 ezer forinttal díjazzák. 

A rendezvény költségvetése körülbelül 200 ezer svájci frank volt, ami csaknem 71 millió forint. A nyereséget a Genfi Úszóklub kapja, és fiatal úszók és edzők képzésére fordítják – írja a Swissinfo.

(Borítókép: House of Switzerland / Twitter)

Rovatok